A lakosság tömegesen fegyverzi fel magát Ukrajnában!

Kárpátalján is egyre több fegyvert koboznak el

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Ukrajna lakossága elkezdte tömegesen felfegyverezni magát, méghozzá illegálisan, hogy megvédje magát, különösen azóta, hogy egy hónapja a kijevi Karavan kereskedelmi központban egy lopáson ért vásárló pisztolyával megölte a központ őrző-védő szolgálatának három munkatársát, negyedik társukat pedig súlyosan megsebesítette. Az embereket még az sem rettenti el, hogy a törvénytelen fegyvertartásért adminisztratív, de akár bűnügyi eljárás is indulhat ellenük, az illegálisan szerzett fegyver használata esetében (még ha csak önvédelemre is használták) pedig mindenképpen börtönbüntetést szab ki a bíróság.

Szakértői vélemények szerint Ukrajna lakossága több millió darab illegális úton megszerzett fegyvert (pisztolyt, géppisztolyt, puskát) birtokol. „Napról napra nő a magukat felfegyverezni szándékozók száma. Ugyanakkor Ukrajnában nem könnyű hozzájutni az éles lőfegyverhez – csak az állam fegyveres testületeinek (rendőrség, belbiztonság stb.) tagjai használhatják. A gumilövedékes pisztolyokat szintén nem egyszerű megszerezni – a rendvédelmi szervek, az ügyészség munkatársai, a parlamenti képviselők, a bírák, az újságírók igényelhetnek és birtokolhatnak ilyen fegyvereket. Az ukránok törvénytelen módon fegyverzik fel magukat – nyilatkozta a Szegodnya napilapnak Georgij Ucsajkin, az Ukrajnai Fegyvertulajdonosok Szövetsége felügyelőbizottságának elnöke. – Adataink szerint jelenleg közel 2 millió lőfegyvert (gáz- és gumilövedékes pisztolyokat, vadászfegyvereket és karabélyokat) használnak legálisan tulajdonosaik, továbbá 3,5 millióra tehető az illegális fegyverek darabszáma.” Egyetértenek Ucsajkinnal a fegyvert értékesítő üzletek tulajdonosai is: „A gumilövedékes pisztolyok használata folytán szinte naponta előfordulnak szerencsétlenségek, melyek kivizsgálása során kiderül, hogy a lövést leadók nagy részének nincs fegyverviselési engedélye, vagy ha van is, az is hamisított.”

A belügyminisztériumban eltúlzottnak tartják a fegyverrel rendelkező ukrán állampolgárok szakértők által megnevezett számát. „Az országban közel 640 ezer ember birtokában van törvényesen lőfegyver, köztük 130–140 ezren gumilövedékes fegyver tulajdonosai – nyilatkozta a napilapnak Volodimir Poliscsuk, a belügyminisztérium sajtószóvivője. – Ami az illegális fegyverek többmilliós tételét illeti – ezek az adatok nyilvánvalóan eltúlzottak. Lehetséges, hogy a többmilliós tételről beszélve valakinek az a szándéka, hogy legalizálják a lőfegyverek használatát (azaz bárki kaphasson fegyverviselési és használati engedélyt – a szerk.).”

Újabban a világhálón is egyre több az ukrajnai fegyvereladási vagy -vásárlási szándékot tartalmazó hirdetés.

Hanna Valjuk, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály sajtószolgálatának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Kárpátalján is hatalmas méreteket öltött az illegális fegyverüzlet, hiszen nincs olyan hónap, hogy ne foglalnának le egy-egy nagyobb, illegálisan tartott fegyverarzenált. Az idei év egyik legkirívóbb esetének nevezte, hogy a főosztály fegyverengedélyezési osztályának munkatársai kenőpénz elfogadása ellenében törvénytelenül adtak ki vadászpuska-használati engedélyt 9 személy számára. Egy másik nagy port kavart eset: egy rendőralezredes ungvári lakásán az Ukrán Biztonsági Szolgálat Kárpátaljai Megyei Főosztályának nyomozói által végzett házkutatás során több mint 30 ezer töltényre bukkantak, továbbá különböző lőfegyvereket is találtak, még Kalasnyikov automatákat is. Nem ritkák az olyan esetek sem, amikor a határon a határőr- és vámvizsgálat során bukkannak lőfegyverekre az autókban kialakított rejtekhelyeken, illetve a személyvonatokon.

Ukrajnában, így többek között Kárpátalján is, november 1–30. között bárki önszántából leadhatja a rendőrségen az illegálisan tartott fegyvert, lőszert, s ez esetben nem kell tartania az adminisztratív és a büntetőjogi felelősségre vonástól (az utóbbi esetében Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 1. fejezetének 263. cikkelyében foglaltaknak megfelelően akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatja a bíróság az illegális fegyvertartót). Hanna Valjuk tájékoztatása szerint Kárpátalján az év első kilenc hónapja során több mint 800 illegálisan tartott lőfegyvert foglalt le a rendőrség.

(bj/segodnya.ua/zak-umvs.gov.ua)