Soltész: Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész

2018. március 28., 09:30 , 897. szám

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész – hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár múlt szombaton Gárdonyban, ahol a magyarországi nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.

Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert „a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll”.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz. A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban megvan a szükséges minimum aláírás.

Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában táborozó, Nagybecskerek környéki vajdasági gyerekeknek elmondta: Magyarország az Alaptörvénynek megfelelően mindent megtesz a 13 őshonos nemzetiség megmaradásáért, nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért.

Az államtitkár megemlítette, hogy a határon túli magyarok megmaradásáért is mindent elkövetnek, így azt is szorgalmazzák, hogy a vajdasági magyarok magyarként nevelkedjenek, miközben Szerbia megbecsült állampolgárai maradnak.

(MTI/Kárpátalja)