Hitler, Parubij és a közvetlen demokrácia

2018. szeptember 12., 19:01 , 921. szám

Némileg félreérthető módon nyilatkozott Adolf Hitlerről, a náci Harmadik Birodalom vezéréről az ICTV szeptember 4-i adásában Andrij Parubij, az ukrán Legfelső Tanács elnöke.

A házelnök arról értekezett a műsorban, hogy miért nem tanácsos sürgetni az országos referendumról szóló törvény elfogadását Ukrajnában. Parubij egyetértett azzal, hogy nagyon fontos jogszabályról van szó, azonban hangsúlyozta, hogy az 1930-as években Németországban a népszavazást a közvélemény befolyásolására használták fel, ezért jobb a választások előtt nem elkezdeni ezt a [törvényalkotási] folyamatot. Ebben az összefüggésben csúsztak ki a honatya száján a következők:

„Magam is a közvetlen demokrácia híve vagyok, valaha tudományos szinten foglalkoztam ezzel. És egyébként, megmondom önnek, hogy a legnagyobb ember, aki a közvetlen demokráciát gyakorolta, Adolf Aloisovics [Hitler] volt a harmincas években. Ezt szintén észben kell tartanunk. … Azokban az időkben ez volt a manipuláció egyik kulcsfontosságú módszere.”

Mint látható, a házelnök szavai egyfelől úgy is felfoghatók, hogy elítélte azt a módot, ahogyan Hitler visszaélt a népszavazás intézményével, másfelől tagadhatatlan, hogy nagy embernek titulálta a náci vezetőt.

A hírt számos ukrán ellenzéki és oroszbarát, illetve oroszországi internetes portál felkapta. Efféle hangzatos címekkel vezették fel az ominózus műsorrészletet: „Parubij a legnagyobb demokratának nevezte Hitlert”; „Hitler demokrata? Hát Parubij?”; „Parubij a közvetlen demokrácia gyakorlójának nevezte Hitlert”. A címekből is kitűnik, hogy amit az ukrán politikus szavaiból félre lehetett érteni, azt sokszor félre is értette a sajtó, akadt azonban a világhálón olvasható töméntelen bejegyzés, kommentár között néhány figyelemre méltó utalás, amely adalékként szolgálhat esetünk megítéléséhez. Például Andrij Mancsuk újságíró felidézi, hogy Andrij Parubij korábban, a kilencvenes évek elején egyik alapítója volt egy bizonyos Szociál-Nemzeti Pártnak (SZNP). A strana.ua hozzáteszi, a kevéssé ismert ukrán politikai formációt ma Szvobodaként ismerhetjük. Az SZNP-nek az összedolgozott N és I betűt idéző emblémája, amelyet a Szvoboda ma már nem használ, igencsak hasonlít az egyes náci szervezetek, alakulatok által is használt farkas-horoghoz, illetve annak arányaiban némileg módosított tükörképéhez. Később, a kelet-ukrajnai harcok idején annak az Azov önkéntes alakulatnak a zászlaján tűnt fel ez a szimbólum, amelyet az Egyesült Államokban sokan neonáci szervezetként tartanak számon, mutat rá a portál.

Parubij félreérthető kijelentésének a parlamentben is támadt visszhangja, ahol az Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk) képviselői az eset miatt indítványozták a házelnök menesztését. Vagyim Rabinovics képviselő a 112 Ukrajina hírtelevízióban bejelentette, hogy beperli Andrij Parubijt a nácizmus propagálásáért.

Maga Parubij az egész ügyet orosz propagandafogásként könyvelte el. Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az, aki rendre visszaélt a közvetlen demokrácia intézményével, például az Oroszország által az Ukrajnától való elszakadásról rendezett krími népszavazás alkalmával, s erre vonatkozott az ő figyelmeztetése kifogásolt tévéinterjújában.

Figyelemre méltó, hogy a legolvasottabb ukrajnai hírportálok alig vagy egyáltalán nem foglalkoztak a témával.

(zzz)