A polgármester szerint az állam ellen értelmetlen harcolni

Újra aranyat termelnek majd Nagymuzsalyban

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

Bár aranyhegyeket ígértek és – a Beregszász melletti Nagymuzsaly lakossága számára – minden elképzelhető földi jót az aranybánya megnyitásakor, végül az egészből nem lett semmi, csak a kitermelési tevékenységet kísérő környezetkárosítás. A kitermelő vállalatok rendre csődbe mentek, és gazdátlanul ott maradtak a hegyen a meddőhányók, melyekből az esővíz sok káros anyagot bemosott a talajvízbe, száraz időben pedig a szél fújja az egészségre ártalmas port a falu fölé. Sajtóhírek szerint még idén újraindul az aranybányászat Nagymuzsalyban, ahol a szakemberek szerint 400 tonna aranyat rejthet a föld mélye.

Februárban megkérdeztük a nagymuzsalyi lakosokat, akik mind ellenezték a bánya újraindítását. Ficáj László nagymuzsalyi polgármester akkor úgy fogalmazott: „Mi nem támogatjuk a bányászatot. Nemcsak én ellenzem, a képviselőtestület sem támogatja a bánya újraindítását. Amikor licencióért hozzánk fordultak, világosan megmondtuk, hogy először csak a takarítást engedélyezzük, a hegyoldalban felhalmozott irdatlan mennyiségű kitermelt anyagot szeretnénk, ha elszállítanák innen feldolgozásra, mert abból mossa ki az esővíz a környezetre ártalmas nehézfémeket, amelyek végül a hegy alatti kertekben és az ivóvízben gyűlnek össze. Több százezer tonna anyag eltakarításáról lenne szó, aminek egy része ott van már ötven éve, hisz 1962-ben kezdtek itt turkálni a geológusok. A helyi tanács megengedné a kitermelt anyag elszállítását, de azt nem, hogy a községünk területén mossák át. Vigyék, ahová csak akarják. További bányászatról pedig egyelőre szó se lehet, amíg el nem takarítják a meddőhányókat, utána is legfeljebb abban az esetben, ha nem itt dolgoznák fel a kitermelt anyagot, és azt nem a községen keresztül szállítanák el.”

Időközben Viktor Janukovics elnök és Mikola Azarov miniszterelnök is foglalkozott a muzsalyi aranybánya ügyével, és a bányászat újrakezdését mint eldöntött tényt közölték az ukrán lapok. Megkerestük ismét Ficáj László nagymuzsalyi polgármestert, hogy megtudjuk, változott-e a helyzet februártól. „A helyzet azóta sokat változott, egy magáncég ellen tudtunk küzdeni, de most állami szinten a tudomásunkra hozták: velünk vagy nélkülünk, de úgyis fog működni az aranybánya – közölte a polgármester. – A helyi tanács ülésén megvitattuk ezt a kérdést, úgy tűnik, nincs esélyünk arra, hogy megakadályozzuk a bánya újraindítását. Egyelőre csak arról határoztunk, hogy nem ellenezzük azt, hogy licencet kapjon egy állami cég a már felszínen lévő anyag elszállítására. Tanácstalanok vagyunk, hogy mit is tegyünk. Itt járt Oleg Albertovics Proszkurjakov, az ukrán kormány által létrehozott Nadra Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság elnöke, volt ezzel kapcsolatos ülés a járási adminisztrációban is, ahol közölték velünk, hogy a beleegyezésünk nélkül is újraindul a bánya, de abban az esetben semmilyen támogatásra nem számíthat a falu.

A helyi tanács támogatása esetén cserébe 10 millió hrivnyát ígérnek a falu infrastrukturális fejlesztésére, konkrétan a vezetékes vízellátásra és a kultúrház felújítására, illetve Oleg Proszkurjakov azt is megígérte, hogy muzsalyi munkásokat fognak alkalmazni.”

dózsa