Számtalan tehetség a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idei nyári táboraiban

2019. augusztus 22., 10:20 , 969. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (JA) 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy az esélyegyenlőség jegyében végezzen tehetséggondozó, támogató, kutató és minden területre kiterjedő munkát, megkezdve a tudományoktól a sporton át egészen a képzőművészetig.

„A nyári időszak minden éven a táborozásról szól” – mondta el a Kárpátalja hetilapnak Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója.

A népzenei és néptánctáborokat 2011-től eddig kivétel nélkül minden évben megrendezték Nagyberegen, de mivel annyi jelentkező volt, hogy egy helyszín szűknek bizonyult a sok kis táncos lábú palánta befogadására, a szervezők úgy döntöttek, hogy kettéválasztják a már 8 éve folyamatosan nagy sikernek örvendő tábort. A két új helyszín Beregszász és Nagydobrony lett. Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF), míg Nagydobronyban a Kárpátaljai Egán Ede Szakképző Centrum Nagydobronyi Képzési Központja adott otthont a tábornak. A dobronyi táborban 44-en, míg a beregszásziban 65-en vettek részt. A II. Nagydobronyi Népzenei és Néptánctáborral párhuzamosan és ugyanazon a helyszínen került megrendezésre a IV. Színjátszótábor 17 fő részvételével.

A nagydobronyi népzenei és néptánctáborhoz hasonlóan, szintén második alkalommal került megrendezésre a sporttábor, amely nem csupán egy egyszerű sporttábor, hanem magába foglalja a Buzánszky Jenő Labdarúgókupát, amelyet már hetedik alkalommal sikerült megrendezni, illetve a Zupkó József Nemzetközi Kézilabda Emléktornát, amely idén ünnepelte hatodik évfordulóját. A két emléktornával együtt összesen 298 gyermek sportolhatott a II. RF KMF nemrégiben felépített és átadott sportcsarnokában 2019. június 18–22. között.

A IX. Jankovics Mária Alkotótáborba idén 70 gyermek érkezett Kárpátalja 20 településéről. A résztvevők képzett szaktanárok segítségével nyerhettek betekintést a különböző kézművestechnikák mellett a 2D-s és 3D-s fonalgrafikák világába, tanultak batikolást, selyemfestést, pointilista festészetet, fotókollázst, origamit, agyagozást, korongozást.

Összességében az öt különböző táborban 233 gyermek vett részt, plusz azok a sportolók, akik részt vettek a futball és a kézilabda emléktornán.

Váradi Natália lapunknak azt is elmondta, hogy hatalmas álma egy honismereti mozgótábor létrehozása, amely több gócponttal is rendelkezne Kárpátalján, s két hét alatt kényelmesen és könnyen bejárható lenne az érdeklődő gyerekek számára. Továbbá szeretnének „lefelé” is nyitni, és kimondottan óvodás gyermekek számára is létrehozni egy bábszínházas foglalkozásegyüttest.

A táborok megvalósulását a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, az infrastruktúrát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biztosította. 

SD