Több mint 11 kilométeres kamionsor Ungvárnál

2019. október 30., 13:29

Az ukrán–szlovák határon Ungvár mellett napról napra hosszabb a kamionsor. Az Ungvár–Felsőnémeti nemzetközi határátkelő ukrán oldalán már több mint 450 teherszállító jármű torlódott fel. A sorhossz meghaladta a 11 kilométert és egészen Onokócig ér.

Amint arról korábban már mi is hírt adtunk, a hatalmas kamionsor oka az, hogy elfogytak a lengyelországi teherszállítási engedélyek, így mindenki Szlovákián keresztül igyekszik az EU-ba szállítani. Ráadásul, a szlovák engedélyek olcsóbbak. Alla Dacjuk, a Kárpátaljai Vámhivatal szóvivője megerősítette, hogy már több mint egy hete tapasztalható ez a helyzet. Ezért az tanácsolják a Szlovákiába utazóknak, hogy válasszanak más határátkelőt.

Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök a napokban közölte, az ukrán kormány aktívan dolgozik azon, hogy meggyőzze a lengyel félt, növeljék az ukrán szállítócégeknek kiadott tranzitengedélyek számát. Lengyelország 2019-ben 160 ezerre csökkentette a tranzitengedélyek számát az ukrán kamionok számára. Tavaly Lengyelország 260 ezer ilyen engedélyt adott ki Ukrajnának.

(0312.ua/RV)