Az elveszett okmányokról

2020. április 14., 10:19 , 1001. szám

„Nemrég elveszítettem az okmányaimat, köztük a személyi igazolványomat is. Hogyan ellenőrizhetném, hogy nem kerültek-e csalók kezébe a papírjaim, akik azután hitelt vehetnek fel a nevemben, esetleg álcégeket alapíthatnak a segítségükkel az üzelmeikhez? Sok hasonló esetről hallani mostanság.”

– Mindenekelőtt azt javasolnám, hogy forduljon a rendőrséghez, és jelentse be a személyi igazolványa elvesztését. Ezt írásban kell megtennie, kérvény formájában.

Ezután keresse fel az Állami Migrációs Szolgálatnak a bejelentett lakóhelye szerint illetékes osztályát vagy a legközelebbi közigazgatási szolgáltató központot (Центр Надання Адміністративних Послуг – ЦНАП). Itt szintén kérvényben kell jeleznie a személyi igazolványa elvesztését, illetve kérni az új okmány kiállítását. Ha ID-kártya formájú új igazolványt szeretne, az eljárás részletes menetéről itt tájékozódhat: https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/id-oformlennya-...

Ha régi típusú, könyvecske formájú igazolványt szeretne igényelni, ezen a címen tájékozódhat: https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/oformlennya-ta-...

Miután elkészült a személyi igazolvány, nekiláthat a többi elveszett okmány pótlásának.

Ami annak ellenőrzését illeti, hogy nem kerültek-e rossz kezekbe az elveszett dokumentumok, nem használták-e fel azokat hiteligényléshez, banki csaláshoz, sajnos ez nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy az ember szeretné. Főként azért nem, mert nem létezik olyan egységes és nyílt, azaz bárki számára hozzáférhető adatbázis, ahol megadva az adatait, a polgár egyszerűen meggyőződhetne róla, hogy van-e hitel a nevén az ország valamelyik bankjában, illetve vannak-e elmaradásai e hitelek törlesztése terén. Nyilvánvaló, hogy a polgárok pénzügyi helyzetére vonatkozó információknak bizalmasoknak kell lenniük, tehát nem is létezhet olyan adatbázis, amelyben bárki hozzáférhet efféle adatokhoz.

Segítségére lehet viszont az ukrán adósminősítési iroda (Українське бюро кредитних історій – УБКІ). Természetesen ez a módszer sem tökéletes, azaz nem várható tőle 100%-os eredmény, már csak azért sem, hiszen nem minden bank küldi meg nem fizető hitelezőinek adatait az irodának, de legalább arról meggyőződhet, hogy a hiteltörténete egyelőre makulátlan, azaz nem terheli hitel vagy fizetési elmaradás.

Ehhez elégséges megkeresést küldeni az UBKI (ubki.ua) weboldalára, megadva a személyes adatait – természetesen a régi igazolványszámmal együtt.

Amennyiben valaki visszaélt már a személyi adataival, arról tudomást szerezhet a az UBKI-tól kapott kivonatból. Ekkor elég, ha részletes információért ahhoz a bankhoz fordul, ahol állítólag az ön nevére számlát nyitottak, majd feljelentést tesz a rendőrségen.

Az ilyen esetek rendszerint a szélhámosság áldozatává lett személyek számára kedvező véget érnek. Még ha a rendőrségnek nem is sikerül felkutatnia az elkövetőt, de a bűncselekmény ténye bizonyítást nyer, a bank visszakozni fog, azaz „befagyasztja” az ön hitelét.

Emlékeztetnék, hogy bármilyen hitelszerződés, ha azt nem ön kötötte személyesen, semmis és nem jár jogi következményekkel. Magyarán, önnek nem kell fizetnie az ilyen hitel után. Arra azonban fel kell készülnie, hogy a bankok ragaszkodni szoktak a velük kötött szerződések hitelességéhez mindaddig, amíg minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodik az ellenkezője. Vagyis önnek kell bizonyítania az ártatlanságát.

Valamivel egyszerűbb ellen­őrizni, hogy nem alapítottak-e az ön nevében céget. Ellenőrizni a helyzetet az állami nyilvántartásokban tudja a https://kap.minjust.gov.ua webcímre kattintva, A jogi és magánszemélyként vállalkozók egységes állami nyilvántartásában https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=6&is_registry=1&keywords=....

Elegendő megadni a személyi adatait vagy az úgynevezett identifikációs számát, hogy kivonatot kapjon az önt érdeklő nyilvántartásból.

hk