Felvi.ua, avagy színházi bemutató Beregszászban

2020. december 8., 11:06 , 1036. szám

A beregszászi színházban jól ismerik és alkalmazzák a karantén idején azt az életfelfogást, amely szerint minden helyzetből, akár a legnehezebbekből is ki kell hozni a lehető legjobbat. Épp erre alapozva döntött úgy a színház jótékonysági alapítványa, hogy a kényszerű bezártság idejét minél több új produkció létrehozására fordítja. Ennek egyik gyümölcsét mutatták be zárt körben december 3-án a színház épületében található Fedák Sári Kulturális Központ pódiumszínpadán Felvi.ua, avagy tudom, merem, megteszem! címmel.

A közel egyórás összeállításban Cséke Adrienn, Heczel Jázmin és Szilvási Szilárd beregszászi segédszínészek álltak színpadra, hogy elmondják és előadják, milyen is a hőn áhított színész szakra felvételizni, milyennek látják a hivatást. Mindezt nem is akárhogyan tették, hiszen klasszikus irodalmi szövegek mellett kortárs szerzők műveit is tolmácsolják. Pilinszky János, József Attila, Heltai Jenő, Kármán József, Shakespeare vagy éppen Varró Dániel írásait az előadók saját élményeik felidézésével ötvözik.

Az előadás témájának ötlete és a darab színpadra állítása Rajkó Balázs nevéhez fűződik, aki a bemutató után lapunknak elmondta, közel két hónappal ezelőtt kereste meg a színház jótékonysági alapítványát az ötlettel, s örömét fejezte ki, hogy lehetőség nyílt az alkotásra számukra. Sin Edina alapítványigazgató, a program szervezője hozzátette, szívesen karolnak fel ilyen kezdeményezéseket, s különösen fontos figyelemmel kísérni a fiatal tehetségek kibontakozását, támogatni őket ezen a pályán. Bíznak abban, hogy hamarosan nézőket is fogadhatnak az intézményben, és minél több érdeklődő megtekintheti az előadást.

A Felvi.ua, avagy tudom, merem, megteszem! a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a beregszászi színház színházi nevelési programjának keretében valósult meg.

eSe