Ifj. Habda László kiállítása a beregszászi konzulátuson

Közös gondolkodás a művészet mibenlétét, célját, fejlődési irányait illetően

2021. április 18., 09:05 , 1054. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály Galériájában nyílt meg ifj. Habda László festőművész kiállítása. A kiállítás szerdai ünnepélyes megnyitásakor Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul mutatta be a művészt, hangsúlyozva: „Ifj. Habda László művészete egyaránt táplálkozik a kárpátaljai tradíciókból és a legújabb nemzetközi kortárs képzőművészeti tendenciákból.”

Ifj. Habda László 1961. február 27-én született. 1976–1980 között az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója volt. Pályája azonban rendhagyóan indult. A kerámia szak elvégzése után ugyanis a festészet iránti vonzódása sokkal erősebbnek bizonyult, így abban bontakoztatta ki tehetségét. Dolgozott az Ungvári Művészeti Alapnál. 1985-től a Szovjetunió Képzőművészeti Szövetsége Ifjúsági Szervezetének tagja. Első önálló tárlatára 1990-ben került sor Ungváron, de önálló kiállítása volt Kassán, Sninán (Szinna, Szlovákia) Mosonmagyaróváron, Uzsicán (Szerbia), Königsfeldben (Németország) és másutt. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja. 2002-ben a képzőművészet terén végzett munkáját Boksay József – Erdélyi Béla Megyei Képző- és Iparművészeti Díjjal ismerték el. 2009-ben megkapta az Ukrajna Érdemes Művésze címet.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul beszédében a művészt és alkotásait bemutatva elmondta: „Ifj. Habda László nem fogadta meg azt, amit a régi magyar szólás tanácsol: »Járt utat járatlanért el ne hagyj!« Műveiben kimutatható ugyan a kárpátaljai festészeti tradíció, ám ez nem feltétlen a hagyományhoz való kötődést, a hagyományok szolgai követését jelenti. Művészetét a folyamatos kísérletezés jellemzi, amellyel új utat kíván nyitni az ismeretlen, az eddig még nem látottak felé. Képeivel új világot, kozmoszt teremt, s egyúttal új értelmet ad a műnek és a művészeti alkotótevékenységnek egyaránt.

Ifj. Habda László művei nem megszokott szalonképek. Újszerűségükkel meghökkentik a látványhoz nem szokott hazai nézőt, s egyúttal gondolkodásra is kényszerítik a művészet mibenlétét, célját, fejlődési irányait illetően. Alkotásai nem értelmezhetők hagyományos kontextusokban; azok új dimenziókat, összefüggéseket tárnak elénk, s azt a teret is átalakítják, amelyben szemléljük őket…

A művész fő inspirálói a francia impresszionisták, Emil Schumacher német festő alkotásai, valamint a kárpátaljai festőiskola hagyományai és Szűcs Jenő fotográfus művei voltak. A szakértők alkotói stílusát a »viszonylagosság« kifejezéssel illetik. Vásznait a látványhű festészettel szakító absztrakt felfogás, merész asszociációk és dekoratív színek jellemzik. Hangsúlyozott szerepet kapnak a vibrálóan élénk színek vagy éppen ellenkezőleg, a megnyugtatóan egységes tónusok.

A fekete szín iránti vonzódása a 2008-ban készült festmények ciklusában bontakozott ki. Művészetének fontos momentumai a jelek, melyeket mintegy saját valószínűségi játékának részeként használ. Ezek a jelek több tőről fakadnak, legyenek azok a gyermekrajzok naivitását mutató stilizált jelek, epikus időtlen szimbólumok vagy az esetlegesen a város falára karcolt ábrák fogalmi szintre emelése” – emelte ki a főkonzul.

Habda László munkái előzetes bejelentkezést követően kisebb csoportokban megtekinthetők Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály Galériájában, valamint a konzulátus honlapján.

dózsa