Kezdetét vette a Kisebbségvédelem Európában című online nyári egyetem

2021. július 15., 14:21 , 1067. szám

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) tizedik alkalommal szervezett nyári egyetemet. Idén a Zoom felületén megrendezett online nyári egyetem célja az volt, hogy felkutassanak minden olyan ifjú jogászt, szakembert, hallgatót, doktoranduszt, aki érdeklődik és igazán foglalkozik a kisebbségvédelemmel Európa-szerte. Emellett feltett szándékuk, hogy minél többen megismerkedhessenek a KJI tevékenységével, valamint a kisebbségvédelem nemzetközi jogi és európai uniós alapjaival.

A július 14–17. között megrendezett nyári egyetem hivatalos megnyitójára július 14-én került sor a Zoom Meeting felületen.

Dr. Csóti György, a KJI igazgatója a megnyitón köszöntött minden résztvevőt – oktatót és diákot –, továbbá hangsúlyozta, hogy ez a nyári egyetem elsősorban a külhoni magyar joghallgatóknak, fiatal jogászoknak, kezdő ügyvédeknek, valamint civil jogvédő szervezeteknek szól.

„A magyar nemzetpolitika egyik jelenlegi fő feladata a jogbiztonság megteremtése külhoni honfitársaink számára, éppen ezért, összhangban a korábbi években megtartott nyári egyetemekkel, idén is ez az egyik fő témája és mondanivalója programunknak” – hangsúlyozta dr. Csóti György.

A tizedik nyári egyetem megnyitását követően dr. Szi­lágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa örömét fejezte ki, hogy a korlátozások ellenére idén is sikerült megszervezni a programot. Emellett hangsúlyozta: „Nagy öröm számunkra, hogy bár csak az online térben tudunk jelen lenni, mégis nagy érdeklődés övezi programunkat, és szép számmal tudunk összegyűlni az egész Kárpát-medencéből. […] Napjainkban nagyon nagy szükség van a megfelelő jogi szaktudásra és kisebbségvédelmi ismeretekre, főleg a külhoni magyarlakta vidékeken, hiszen 2010 óta Magyarország Kormánya kétoldalú kapcsolatokkal és együttműködésekkel igyekszik kiállni a határokon túl élő magyarok érdekeiért, mégis sok ország viszonylatában visszalépés tapasztalható. Ezen jogsérelmek megszüntetése vagy csökkentése érdekében nagy szükség van a kisebbségek jogi védelmének megerősítésére, amire nagyon jó lehetőség ez a nyári egyetem” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Ezt követően dr. Szilágyi Péter megtartotta a programsorozat első előadását, amelyben ismertette a Nemzetpolitikai Államtitkárság tevékenységét.

A nap további részében Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) vezérigazgatója mutatta be a társaság működését, majd ismét Csóti György szólalt fel, aki átfogó előadást tartott a KJI küldetéséről, feladatairól és működéséről. Őt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke követte A magyar külpolitika nagy kihívása 2021-ben: magyar elnökség az Európa Tanácsban című előadásával, majd Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztost hallhatták Nemzetpolitikai prioritások érvényesítése az Európa Tanács magyar elnöksége idején című előadásával. A délelőtti blokkot Bartos Mónika országgyűlési képviselő Lehetőség, felelősség és kötelezettség az Európa Tanács magyar elnöksége alatt. Prioritásaink, amelyekre büszkék lehetünk című előadása zárta.

Az ebédszünetet követően Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke mutatta be a Nemzeti kisebbségek megőrzése Európában című jelentést a résztvevők számára, amit Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs titkára Magyarellenes megnyilvánulások Kárpátalján 2014-től napjainkig. Jogvédelmi lehetőségek című előadása követett.

A négynapos online konferencia során a résztvevők minden határon túli területről hallhattak kisebbségellenes megnyilvánulásokról, jogi perekről és történetekről. A nyári egyetemet Csóti György elő­adása zárta szombaton.

Az előadások során felvetődő kérdéseket a nap végén alkalom nyílt megvitatni, melynek során az oktatókkal együtt elemezték a hallgatók hozzászólásait, véleményeit. 

kk/sd