Több mint ötszáz gyerek jelentkezett a „GENIUS” JA nyári táboraira

2022. június 23., 15:51 , 1113. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) immár tizenegy éve töretlenül végez tehetséggondozó munkát Kárpátalja-szerte, ugyanis alapítói felismerték: Kárpátalja – vagy bármely más vidék – versenyképességének, társadalmi és gazdasági fejlődésének meghatározó tényezője a kiemelkedő képességű fiatalok felkutatása, tehetségük támogatása, fejlesztése és segítése – a tehetséggondozás.

Az alapítvány alig két hete zárta le a tanévet nagyszabású rendezvényével, a Kárpátaljai Tehetségnappal, melyen ismét meg­győződhettünk arról, mennyire kiemelkedő tevékenységet végez vidékünkön a tehetségek felkutatása és a tehetséggondozás terén. A tehetségnappal azonban csupán a tanévet zárták le, a programok a nyár folyamán tovább folytatódnak, ugyanis ebben az időszakban évről évre egyre több lehetőséget biztosítanak a helyi fiatalok számára, akik ezúttal rekordszámú, 12 különböző tematikájú táborra jelentkezhettek.

Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója és csapata két évvel ezelőtt, a pandémia első hullámaiban is megtalálta a módját annak, hogy megvalósítsa a meghirdetett nyári táborokat, s így teszik a jelenlegi helyzetben is, amikor a háború árnyéka vetül a mindennapokra.

„Szakembereink készen állnak a foglalkozásokra” – közölte Váradi Natália, majd elmondta, hogy a tizenkét ifjúsági táborba május 31-ig lehetett jelentkezni, s a jelentkezők száma felülmúlta a várakozásokat, ugyanis a programokra összesen 554 gyerek reagált. „Keretszámunk 360 fő volt, hiszen minden táborba 30 gyermeket vártunk, azonban a magyar kormány támogatásának köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy a jelentkezett 554 gyermekkel kezdjük meg a táborokat” – tudatta nagy örömmel a „GENIUS” JA igazgatója.

Az idei első alkalom június 27-én Kisgejőcön startol a „Minden Egész eltörött” című gitár- és énektáborral. A szervezők figyelmet fordítanak arra, hogy több helyszínen biztosítsanak lehetőséget a részvételre, ezáltal június 27. – augusztus 20. között verstábort, színjátszótábort, sporttábort, népzenei és néptánctábort szerveznek Beregszászban, sporttábort, népzenei és néptánctábort Nagydobronyban, brazil jiu-jitsu harcművészettábort és sporttábort Tiszapéterfalván, Jankovics Mária Alkotótábort két turnusban, két helyszínen, valamint első alkalommal szervezik meg a „Szól a fülemüle!” – VIII. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató felkészítő táborát. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulás mellett a gyerekek örömteli élményekkel gazdagodjanak, és közösségben töltsenek el minőségi időt.

„Nagyon fontos, hogy ennyi bezártság, otthonülés és online tanulás mellett a gyerekek kikapcsolódjanak, éppen ezért idén sporttáborból lesz a legtöbb: egy Nagydobronyban, kettő Tiszapéterfalván és egy Beregszászban” – mutatott rá Váradi Natália a mozgás fontosságának népszerűsítését is propagálva.

Az alapítvány a nyári táborok mellett kiemelten törekszik az egészséges életmód, valamint a sport népszerűsítésére. A tervek szerint június végére tervezik a jubileumi, X. Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupát és július elejére a IX. Zupkó József Kézilabda Emléktornát, melyekre a jelentkezést a napokban zárták le, s a csapatok számát tekintve úgy tűnik, eseménydús versenyekre számíthatunk.       

CsA