Egész hetes élménykiránduláson vettek részt a nefelejcsesek

2022. augusztus 2., 12:37 , 1119. szám

Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján nincs megfelelően kiépítve a fogyatékossággal élők számára segítséget nyújtó szociális háló. Az ilyen gyermekeknek az oktatáshoz, az alapvető egészségügyi és szociális szolgáltatások igénybevételéhez való hozzáférése nem megfelelő. A sajátos nevelési igényű gyerekek száma növekszik, azonban az integráció az iskolarendszer hiányosságai miatt nem hatékony. A fogyatékossággal élő gyermekek támogatási formái nem személyre szabottak. A szülők esetenként anyagi nehézségek vagy a gyermek állapotának súlyossága miatt nem tudják vállalni a fogyatékossággal élő gyermekük otthoni gondozását. Ebben igyekszik speciális módon segíteni a Mezővári és Nagyborzsova között található Nefelejcs Rehabilitációs Központ, amely 2014-ben nyitotta meg a kapuit.

Az elmúlt héten a központ munkatársai egyedülálló programot szerveztek az intézmény fiataljainak. A változatos, élményekben gazdag hétről, illetve a központ jelenlegi életéről Zán Fábián Juditot, az intézmény programigazgatóját kérdeztük.

– Februárban 67 gyerek járt az intézménybe és vett részt a csoportos vagy individuális foglalkozásokon. A háború kitörésével szinte szétesett minden, sokan kerültek nehéz helyzetbe – köztük a munkatársaink is –, s volt, aki külföldre kényszerült. Ám örömmel mondhatom, hogy többen közülük már visszatértek. Teljesen át kellett szervezni az intézmény életét. Mi is befogadtuk a menekült, szorult helyzetben lévő családokat, akik egészen húsvétig nálunk tartózkodtak. A szakmai munkánk csak az ünnep után indult újra. Sajnos busz­sofőrünk is csak egy van, egy női kolléga vállalta el ezt a feladatot. Ezért nagyon nehéz megoldani az intézményben a programnapokat, hiszen nem tudjuk teljes mértékben biztosítani a gyerekek szállítását. Mindezeket eleinte a tavaszi újraindulásunkkor még az üzemanyaghiány is tetézte. A gyerekek létszáma is csökkent, körülbelül 40%-kal kevesebb gyerek jár most az intézménybe. A bejutás nehézkes jelenleg. Csak a környéken lakó gyerekeknek tudjuk biztosítani a buszos szállítást.

– Ezeknek a családoknak vagy szülőnek nagyon nehéz megoldani, hogy a nap 24 órájában gondoskodjanak a fogyatékkal élő gyermekükről, és még valamilyen módon el is tudják tartani a családjukat, ezért többen közülük jelenleg külföldön tartózkodnak. Akik itthon maradtak, és meg tudják oldani a bejutást, élnek a lehetőséggel – meséli tovább a programigazgató.

– Eddig főként a nagycsoportunk működött, vagyis közülük jöttek a legtöbben. Augusztus 1-től szabadságon vagyunk, ez idő alatt megpróbálunk még egy buszsofőrt találni, hogy szeptembertől ismét biztonságban jöhessenek a foglalkozásokra a gyerekek.

– A szünidő előtti utolsó hét igencsak változatosra sikeredett.

– Igen, a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásával egy egész hetes kiránduláson, ún. napközis-táboros alkalmakon vehettek részt a fiataljaink. Így július utolsó hetét színessé, érdekessé, változatosabbá tudtuk tenni számukra. Hétfőn két busszal érkeztünk meg a jánosi Dinó Parkba, amelynek tulajdonosa a 28 fős társaság számára ingyen belépőket biztosított. A délután pedig beregszászi fagyizzással, sétálással telt. Kedden a Perényi Kultúrkúriában folytattuk programunkat, részt vettünk egy kézműves-, hagyományőrző, népzenei foglalkozáson. A gyerekek citeráztak, táncoltak, énekeltek, kézműveskedtek, kipróbálták a játszóteret, sőt, még labdacsörögét is sütöttek. Hatalmas élmény volt ez a számukra – tette hozzá Zán Fábián Judit.

– Szerdán strandolás következett az Alexandria Vendégház jóvoltából. Ide főleg a kisebbeket vittük, mivel a nagyok már korábban részt vettek egy hasonló programon, Beregdédában. A fürdőzés egészen délután 5 óráig tartott, nagyon élvezték a gyerekek a vizet. Csütörtökön ellátogattunk a Mustangba, ahol megtekintettük a testépítő konditermet, a gyerekek kipróbálták a gépeket, minden kérdésükre választ kaptak az edzőterem vezetőjétől, megnézték a lovakat, majd közös ebéddel, illetve fagyizzással zárult a délután. Pénteken a mozgás és a sport került előtérbe. A Nefelejcs területén különböző akadály-, ügyességi pályákat készítettünk elő a gyerekeknek. A napot, illetve a hetet szalonna- és pizzasütéssel zártuk.

Az intézménybe jelenleg 44 gyerek jár csoportos, illetve egyéni foglalkozásokra. Zán Fábián Judit abban bízik, hogy meg tudják oldani azoknak a gyerekeknek a beutaztatását is, akiknek a szülei ezt nem tudják biztosítani. Ehhez elsősorban olyan buszsofőrt keresnek, aki egy héten legalább két napot tud vállalni és felelősen végzi a munkáját. Ha ez sikerülne, akkor a hét minden napján részt tudnának venni a gyerekek a foglalkozásokon.

– Nagyon nehéz a jelenlegi helyzet. Mi is megpróbáljuk segíteni a családokat élelmiszercsomagokkal; bármit kapunk, küldjük is tovább oda, ahol szükség van rá. Nekünk is vannak nehéz napjaink az intézményben, de az apró örömök mindig előre visznek bennünket. Nem tudjuk, hogy a jövőben mi vár ránk, ám bízunk benne, hogy Isten megkönyörül rajtunk és velünk marad  – zárta gondolatait a központ programigazgatója.

Dankai Péter