50 százalékkal emelik a lakossági gáz árát

2010. július 23., 10:00 , 497. szám

Ukrajnában 50 százalékkal emelik augusztustól a lakossági gázárat, mindez elengedhetetlen feltétele annak, hogy megkaphassuk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 14,9 milliárd dolláros hitelét - jelentette be Mikola

Azarov miniszterelnök a kormány ülését követően.

A földgáz árának jelentős állami támogatása folyamatosan komoly terhet jelentett az ukrán költségvetésnek. A kijevi parlament jóváhagyta az IMF által megkövetelt költségvetési megszorításokat, így az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 4,99 százalékra csökkentették az eredetileg tervezett 5,3 százalékról.

A kormány ülésén a gázáremelésről és az állami szubvenció eloszlásáról is tárgyaltak. Vaszil Nadraga munkaügyi és szociális miniszter azonban kiemelte: nem hagyják cserben a lakosságot. "Megtesszük a szükséges lépéseket, hogy minél több rászoruló részesüljön támogatásban, így bővül a kedvezményezettek köre és jelentősen leegyszerűsítjük az igénylést" - mondta a miniszter.

Az energiaárak szabályozásáért felelős állami bizottság bejelentette, hogy a gázárak differenciálása továbbra is fennmarad, pontosabban továbbra is más tarifa alapján fizetnek, akik gázórával rendelkeznek és akik átalánydíj alapján, illetve ezentúl is különböző fizetési kategóriákba sorolják az éves fogyasztásuk alapján a lakosokat.

dózsa