Csendes koszorúzás Dobó István kárpátaljai emlékhelyénél

2022. szeptember 10., 17:08 , 1125. szám

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet 2014-től minden év őszén megszervezi a várkapitány egykori birtokainak helyet adó településen a Dobó-napokat, idén azonban a háború miatt a rendezvényt nem lehetett megtartani. Ehelyett koszorúzással egybekötött csendes megemlékezést tartottak Dobó István kárpátaljai emlékművénél, Szerednyén szeptember 9-én.

A szerednyei születésű báró a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb személyisége. A XVI. században a Dobó család honosította meg a térségben a szőlő- és borkultúrát, illetve erősítette meg a romjaiban ma is látható szerednyei várat. Ugyancsak Dobó István építtette ki a településen az összesen több mint négy kilométer hosszúságú pincerendszert is.

Dobó István mindannyiunk számára – mind az anyaországi, mind a külhoni magyarok számára – példaértékű személyiség. „Azzal a tettével, hogy megvédte az egri várat, azt érte el, hogy nem kerültünk török uralom alá. Ennek köszönhetően az itt maradt népek megőrizhették nyelvüket, kultúrájukat, fennmaradhatott az egyház” – fogalmazott a megemlékezésen Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

TV21 Ungvár/K. K.