Átadták az idei Linner Bertalan-díjakat

2022. október 17., 16:09 , 1130. szám

Idén immáron hatodik alkalommal adták át a Linner-díjakat Beregszászban. A díjátadó ünnepségnek a beregardói Perényi Kultúrkúria adott otthont október 15-én. A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) 2017-ben alapította a múlt században hosszú évtizedekig Beregszászban tevékenykedő, európai hírű sebészorvosról, Linner Bertalanról elnevezett díjat, amelyet minden évben egy orvosnak és egy ápolónak ítélnek oda.

Beregszász neves szülöttje, Linner Bertalan az I. világháború idején harctéri sebészként dolgozott az orosz és az olasz fronton, ahol nem tett különbséget a saját, illetve az ellenség sebesültjei között, hiszen számára minden élet egyformán értékes volt. A világháborút követően visszatért szülőföldjére, Kárpátaljára. A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az ő emlékére alapította 2017-ben a róla elnevezett díjat, amelyet minden évben egy-egy, a szakmájában és életútjában is elismerésre méltó szakorvosnak – valamint 2020-tól ápolónak is – adnak át.

Az alapítók a Linner-díjat évről évre olyan értelmiségieknek szánják, akik keresztény hitüket közösségükben gyakorolják, cselekedeteikkel és tevékenységükkel a keresztény értékekhez igazodva szolgálják a kárpátaljai közösséget.

„A Linner-díjak átadása minden évben fontos esemény a BKÉSZ számára. Szeretnénk kiemelni és értékelni a test és lélek gyógyítóit, valamint azoknak az értelmiségieknek a munkáját elismerni, akik nem csupán hivatásuknak élnek, hanem keresztény életükkel is példát mutatnak a közösség számára” – hangsúlyozta Jakab Eleonóra, a BKÉSZ elnöke, továbbá kiemelte: „Nem elég egy pályán csupán szakmailag jónak lenni, hanem azt szívvel, lélekkel és Istenbe vetett hittel kell végezni!”

Az ápolónak járó elismerést idén Menzák Erzsébet kapta, aki 57 éve dolgozik a szakmában, és gyermekek ezrei kapták meg tőle a védőoltásokat.

„Nagyon szerettem a gyerekekkel dolgozni, mindig is megértettem őket, és ők is megértettek engem. A közös hang megtalálása sosem volt nehéz feladat számomra a munkám során” – fogalmazott Menzák Erzsébet.

A Linner doktorról elnevezett díjat az idén orvos kategóriában Jakab Lajos háziorvos vehette át, aki jelenleg Badalóban és Haláboron végez orvosi szolgálatot. Ezenkívül presbiter-jegyző, újságíró, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Badalói Alapszervezetének elnöke.

„Linner Bertalan két világháborún át szolgálta szeretett szülővárosát, Beregszászt. Neki is lett volna lehetősége elhagyni otthonát és más országok neves kórházaiban folytatni tevékenységét, ám ő fontosnak tartotta az itthonmaradást, ami példaértékű számunkra” – fogalmazott a Linner-díj orvosi díjazottja.

Az ünnepség alkalmával a jelenlévők megtekinthették a Linner-díjról készített kisfilmet is, amelyet a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával Gazdag Mihály készített.

Mindkét díjazottról elmondható, hogy mind egészségügyi dolgozóként, mind magánemberként büszkén és bátran helytálltak, méltó követői dr. Linner Bertalan hagyatékának és emlékezetének, amit a most átadott díjak is tükröznek.

Linner Bertalant sem doktorként, sem emberként nem felejtették el a beregszásziak. Nevét többek között utca és a járási kórház is viseli, a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban pedig a tiszteletére emlékszobát rendeztek be.

TV21 Ungvár/K. K.