Háborús kilátások: optimisták és pesszimisták

2022. november 24., 15:24 , 1135. szám

Bár az Ukrán Fegyveres Erők sikereit Harkiv és Herszon megyékben hatalmas lelkesedéssel fogadták Ukrajnában és Ukrajna szövetségeseinek táborában egyaránt, katonák, szakértők és politikusok sokszor eltérően értékelik az elért eredményeket, illetve másként vélekednek a folytatásról. Harkiv, Zaporizzsja, Herszon, Luhasznk és Donyeck megyék jelentős területeit még mindig megszállva tartja Oroszország. Mennyi idő és mennyi fegyver szükséges az ország teljes felszabadításához?

A megfontolt tábornok

Továbbra is igen megfontoltan és visszafogottan nyilatkozik az ukrajnai háború kilátásairól Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Minap, az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport legutóbbi, virtuális találkozója után a tábornok a Pentagonban kijelentette, Ukrajna valamennyi megszállt területének – beleértve a Krím félszigetet is – a felszabadítása a közeljövőben kevéssé valószínű, már csak azért is, hiszen jelentős területekről van szó.

Szerinte Oroszország stratégiai, műveleti, taktikai szempontból is vereséget szenvedett az Ukrajna elleni kiprovokálatlan háborúban. Úgy vélte, a nullához közeli a valószínűsége annak, hogy Oroszország elfoglalja Ukrajna egész területét, de nagyon nehéz gyorsan, néhány hét alatt katonailag, fizikailag is kiűzni a még mindig jelentős erőt képviselő orosz megszálló csapatokat az egész ukrán területről, hacsak az orosz hadsereg szét nem hullik, ami azért kevéssé valószínű – idézte a tábornokot az amerikai védelmi tárca a Twitteren.

Milley ugyanakkor nem zárta ki, hogy az oroszok egy „politikai döntés” következtében, például a súlyos katonai veszteségek miatt egyszer csak úgy döntenek, hogy kivonulnak Ukrajnából, ám ez csak egy felvetés.

Az optimisták

A zn.ua optimistább szakértőket is megszólaltat a The Economist összeállítása nyomán. Ők rámutatnak, hogy az ukránok elsősorban élőerőben, morálisan vannak fölényben, valamint tűzerőben is, köszönhetően a GPS-vezérelt rakétáknak és lőszereknek, például az Excalibur tüzérségi lövedékeknek.

Ukrajna herszoni sikere összességében optimizmusra ad okot, ugyanakkor óvatosságra int – véli Michael Kofman, a CNA agytröszt munkatársa. Az Oroszország által elfoglalt területek egy részének felszabadítása azt mutatja, hogy megfelelő utánpótlás esetén idővel Ukrajna képes lesz az egész területet felszabadítani. Az azonban már most világos, hogy a következő műveletek lassúak és kimerítőek lesznek. Ebben a szakaszban az egyik kulcstényező szerinte a tüzérség és a lőszer kellő időben történő szállítása lesz. Kofman forrásaira hivatkozva megjegyzi, hogy már most is Ukrajna használja fel az amerikai GMLRS-rakéták, a HIMARS-okról indítható GPS-irányítású rakéták havi gyártásának nagy részét. Pozitívum, hogy az USA és Európa már megkezdte a lőszergyártás felpörgetését, de a rossz hír az, hogy Ukrajna csak jövő nyáron érzékelheti a különbséget.

A szakértők szerint ezért is korai némileg Volodimir Zelenszkij elnök múltkori kijelentése, miszerint Herszon visszavétele a háború végének kezdete. A The Economist emlékeztet: „Miután Churchill bejelentette a vég kezdetét az 1942-es második el-alameini csata után, a háború még három hosszú évig tartott.”

Ukrán vélemények

Mihajlo Podoljak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója ugyanakkor nem zárja ki, hogy a háború véget érhet még azelőtt, hogy Ukrajna katonai eszközökkel felszabadítaná valamennyi területét. A tanácsadó ezzel elsősorban Milley tábornok szavaira reagált.

„Egyszerűen emlékeztetek február 24-ére, amikor azt mondták, annak valószínűsége, hogy Ukrajna kitart, nulla százalék. Mára véget ért a kilencedik hónapja ennek a háborúnak, és Ukrajna az ellentámadás fázisában van, hatékonyan tör előre felszabadítva területeit” – mutatott rá Podoljak az ukrán televíziós hírcsatornák november 17-i közös műsorfolyamában, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

Szerinte, ha az orosz megszállók elveszítenének egy 2014 óta megszállás alatt tartott nagyvárost, egy ilyen szimbólum eleste visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetne Oroszország politikai elitjében és társadalmában.

„Hogy lehetséges-e a teljes, százszázalékos katonai győzelem? Talán egy kicsit másképpen fog festeni. Például előretörünk Luhanszk vagy Donyeck megyében, elesik egy nagyváros, amelyet nyolc évig megszállva tartott az Oroszországi Föderáció, például Luhanszk. És ezután visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be az Oroszországi Föderáció politikai elitjében és az Oroszországi Föderáció társadalmában is. És ily módon a háború még korábban is véget érhet, mint ha katonai eszközökkel szabadítanánk fel mindent. Mert mintegy annak a folyományaként következik be a felszabadulás, hogy Oroszország elvesztette a háborút” – fejtegette Podoljak.

Úgy vélte, most át kell térni a konkrétabb katonai segítségnyújtás fázisára, figyelembe véve, hogy Oroszország ma szinte kizárólag rakétaháborút vív Ukrajna polgári infrastruktúrája ellen.

„Erre kell koncentrálni, vagyis a további légvédelmi, rakétavédelmi, drónelhárító rendszerekre. És így Ukrajna eljut addig a végkimenetelig, amelyet helyesnek tartunk, amelyet hangsúlyozott Zelenszkij elnök: Ukrajna egész területének felszabadításáig” – mutatott rá Podoljak.

Volodimir Havrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes, tartalékos vezérőrnagy arra számít, hogy a háború már a jövő év tavaszán véget ér. A Sky News brit hírtelevíziónak adott hétvégi interjújában, amelyet a DW is idéz, kijelentette: már ez év decemberében bevonulhatnak az ukrán csapatok a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím félszigetre.

A miniszterhelyettes ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be az Ukrajna elleni háborúban. De még ha bevethetne is Oroszország taktikai nukleáris tölteteket az Ukrán Fegyveres Erők ellen, ez „nem jelent olyan fenyegetést, amely [...] visszatartana minket a háború folytatásától”.

(ntk/unian.ua/zn.ua/dw.com)