Közel 500 belföldi menekültet támogat a Szolyvai Ukrán Református Gyülekezet

2022. november 29., 18:33 , 1136. szám

Gyermekzsivajtól hangos a Szolyvai Ukrán Református Gyülekezet temploma. Ukrajna különböző régióiból érkezett édesanyák és gyermekeik Liliána Grexával, az ukrán nemzetiség magyarországi országgyűlési szószólójával való találkozóra gyűltek össze az imaházba. Az ukrán közösség parlamenti képviselője elmondta: példaértékű az az összefogás, amely a menekültek támogatására irányul.

Liliána Grexa elmondta, hogy körülbelül 6 éve járt legutóbb Ukrajnában, ezért nagyon örült a mostani lehetőségnek: „Szerettem volna látni a saját szememmel is a helyzetet, találkozni a belső-ukrajnai menekültekkel, illetve azokkal az emberekkel, akik itt, Kárpátalján segítenek ezeknek az embereknek. Szerintem példaértékű ez az összefogás, ahogy különböző szervezetek és emberek együttműködnek annak érdekében, hogy segítsenek. Beszélgettem a menekültekkel, nem bírtam ki sírás nélkül még a beszédemet sem. Annyira hálásak azért a segítségért, amit adunk, pedig ez a minimum, azt gondolom, ahhoz képest, amiket ők átéltek már eddig.”

A Szolyvai Ukrán Református Gyülekezet templomának ajtaja mindig nyitva áll a Belső-Ukrajnából Kárpátaljára érkezett menekülők előtt. Vjacseszlav Murza lelkipásztor és felesége, Erika a háború kezdete óta mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak a háború miatt lakhelyüket elhagyni kényszerült anyáknak és gyermekeiknek.

A lelkipásztor elmondta, hogy havonta közel 500 belföldi menekültnek osztanak ki segélycsomagokat: „Emellett nagyon sok kisgyermekes anya él a régiónkban, akik jelenleg nem tudnak minden szükséges dolgot biztosítani a gyerekeik számára. Sokba kerül a lakhatási díj, a rezsi, ezért igyekszünk támogatni őket élelmiszercsomagokkal és higiéniai eszközökkel. Igazából nincs állandó támogatónk, folyamatosan keressük őket telefonon, vállalatokat és intézményeket keresünk fel. Persze, hosszú távú partnerekre lenne szükség, nap mint nap utazgatok, tárgyalok. Van, ahol higiéniai termékeket, valahol pedig rizst ajánlanak fel. Nem könnyű beszerezni a szükséges dolgokat, van, amikor mi vesszük meg azt, ami még hiányzik, mert tudjuk, hogy nagy szükségük van rá. Például a pelenka, a bébiétel nagyon drága, ezért igyekszünk ezeket is beszerezni” – foglalta össze a református lelkész.

A rivnei születésű Vjacseszlav Murza 20 évvel ezelőtt, tanulmányait követően telepedett le Kárpátalján. Egyik vágya, hogy ebben a nehéz helyzetben az anyagi szükségletek kielégítésén kívül lelki támaszt is nyújthasson a rászorulóknak.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a menekültek közül nagyon sokan pszichológiai segítségre szorulnak. „Én nem vagyok szakember, pszichológus, és ezt nem tudom biztosítani a számukra. Ugyanakkor azt szeretném, ha a templomunk olyan sziget lenne a menekültek számára, ahol nincs félelem, aggodalom, ahol meg tudnak nyugodni, hogy itt biztonságban érezzék magukat, és reményt kelthessünk bennük a jövőt illetően.”

A Szolyván és környékén élők, zömében fiatal anyukák és gyermekeik a háború első napjaiban érkeztek Kárpátaljára, sokan várandósan menekültek el a bombázások elől.

Oleszja Szumiból érkezett, kisfia már itt, Kárpátalján született meg: „Ez a kisember itt született, ő már kárpátaljai – mondja az édesanya. – Szolyván bérelünk egy lakást, nagyon hálásak vagyunk a református egyháznak, hogy támogatnak minket. Minden kérdéssel, problémával Erikához fordulunk. Rendszeresen kapunk élelmiszercsomagokat, tápszert és pelenkát. Bármikor és bármiben készen állnak segítséget nyújtani.”

Jana Kijevből menekült el. Még áldott állapotban kezdett el járni a gyülekezetbe: „Az első, amit kaptam, az a lelki segítség volt, nagyon jólesett, hatalmas segítség volt” – meséli örömmel. Azóta már megszületett a gyermeke, így sok mindenre szükségük van, de számukra is segítséget nyújt a református egyházközség a különböző dolgokban. „A legnagyobb dolog a lelki támasz, amit kapok. Nem egyszerű háború idején gyermeket várni, hatalmas dolog. Az a segítség, melyet itt kaptam, erőt és bátorságot adott” – mondta a kijevi fiatal édesanya.

Marija is Kijevből érkezett. Bár már egyszer hazatért, a rakétatámadások miatt újra el kellett hagynia otthonát. Nagyon hálás a Murza házaspárnak a támogatásért. Számos jótékonysági szervezetnek elfogytak a forrásai, de a református egyház rendszeresen segít. „Láttam, hogy segítik a fogyatékkal élőket és a nyugdíjasokat is. Ruhaneműket is osztottak, nagyon hálásak vagyunk mindenért” – magyarázza Marija.

Vjacseszlav Murza lelkipásztor és felesége, Erika szerényen csak annyit mondanak: „Mi csak szolgálunk, tesszük a dolgunkat.” Elmondták, hogy már a karácsonyi segélyadományok kiosztását tervezik. És ehhez szívesen fogadják az segíteni vágyók adományait.

TV21 Ungvár/Dankai Péter