Külügyminisztérium: Ukrajna kezdeményezi Oroszország kizárását az ENSZ Biztonsági Tanácsából

2022. december 27., 08:34

Ukrajna átfogó folyamatot kezdeményez, amelynek célja az Orosz Föderáció kizárása az ENSZ Biztonsági Tanácsából és egyáltalán az Egyesült Nemzetek Szervezetének egészéből – közölte hétfőn a Külügyminisztérium, adta hírül az rbc.ua hírportál a külügyi tárca hivatalos honlapjára hivatkozva.

A jelentés szerint a Külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy figyelembe véve Oroszország Ukrajna elleni teljes körű invázióját és Moszkva agresszív politikáját, csak idő kérdése, hogy Oroszország lépései mikor teszik hiteltelenné és rombolják le az ENSZ teljes rendszerét. Éppen ezért Oroszország ENSZ-tagságának a kérdését a nemzetközi jog normáinak és elveinek súlyos megsértéséért viselt felelősségének általános összefüggésében kell megoldani. És az ukrajnai háborús bűnökért, emberiesség elleni bűncselekményekért és népirtásért is – áll a közleményben.

„Ukrajna felszólítja az ENSZ tagállamait, hogy folytassák az ENSZ Alapokmányának alkalmazását az Orosz Föderáció ENSZ-tagsága legitimitásának kérdésében, és fosszák meg az Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjának státusától, és egyáltalán zárják ki az ENSZ-ből” – javasolta a dokumentum. A Külügyminisztérium megjegyezte, hogy Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsából való kizárása nem eredményezi határozatainak a megsemmisítését vagy felülvizsgálatát. Az ukrán fél szerint Moszkva illegálisan foglalja a helyet a szervezetben, mivel legitimitása a Szovjetunió utódaként kérdéseket vet fel. Ezért más országokhoz hasonlóan át kell esnie az ENSZ-felvétel nemzetközi jogi eljárásán. Elsősorban a békeszeretetét kell bizonyítania, melynek követelményét az ENSZ Alapokmánya 4. cikkelyének 1. pontja tartalmazza. Ezzel kapcsolatban Ukrajna átfogó folyamatot kezdeményez, amelynek célja az agresszor ország kizárása az ENSZ-ből és a Biztonsági Tanácsból.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy Ukrajna a továbbiakban nem fog hallgatni hallgat. „Ma elkezdtük a harcot azért, hogy megfosszuk Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tag státuszától. Ez a harc nem lesz könnyű. Ellenezni fogják, és nem csak Oroszország. De nem fogunk beletörődni a hazugságokba és a hamisításokba. Lehet, hogy a feladatok nehezek, de számunkra semmi sem lehetetlen” – mutatott rá az ukrán diplomácia vezetője.

(vb/karpat.in.ua)