Mennyi pénz vihető külföldre bevallás nélkül idén?

2023. március 14., 09:13 , 1149. szám

„Mennyi forintot vagy dollárt vihetek magammal külföldre idén anélkül, hogy deklarációt kellene kitöltenem a határon? Hogyan kell ezt kiszámítani?”

– Magánszemélyek 2023-ban is jogosultak a 10 000 eurót el nem érő összegnek megfelelő készpénzt kivinni Ukrajnából írásbeli nyilatkozattétel (deklarálás) nélkül. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha 10 000 euró alatti összeg van nálunk, ezt nem kell írásba adni, még csak szóban sem kötelező jelezni a határon, ha nem kérdezik. Ha a vámos rákérdez, nyugodtan bevallhatjuk, hogy mennyi pénz van nálunk, nem jár semmilyen következménnyel.

Készpénz mellett banki (befektetési) nemesfémeket is bevallás nélkül lehet külföldre vinni a 10 000 eurós értékhatárig. Adott esetben a 10 000 eurós limit együttesen vonatkozik a készpénzre és a banki fémekre. A vámszabályok szempontjából a nemzeti valuta (hrivnya) is készpénznek minősül, tehát a 10 000 eurós értékkeretbe a nálunk lévő hrivnyát is bele kell számítani.

A kivinni szándékozott készpénz és a banki fémek euróban kifejezett értékének kiszámításakor a hrivnyának az euróhoz viszonyított, az ukrán határ átlépésének napján érvényes hivatalos (tehát nemzeti banki) árfolyamát, illetve keresztárfolyamait veszik figyelembe.

A 10 000 eurót elérő vagy ezt meghaladó összeg esetén viszont a teljes összeget be kell jelenteni (vagyis nem csak azt a részét, amely meghaladja a 10 000 eurót). Ha az országból való kilépésre jelentkező polgárnál lévő külföldi valutában vagy banki fémben denominált fizetési kötelezvények és értékpapírok (részvények, kötvények stb.) értéke meghaladja a 10 000 eurót, azt is be kell vallani. A kitöltött nyilatkozathoz (deklarációhoz) az ukrán illetőségű magánszemélynek csatolnia kell a pénz 10 000 eurót meghaladó részének eredetét igazoló dokumentumokat. Az Állami Vámszolgálat honlapja (https://customs.gov.ua/) szerint a saját bankszámláról való pénzfelvételt igazoló okmányt tekintik ilyen dokumentumnak. A saját bankszámláról történt készpénzfelvételről kiállított igazolás 90 naptári napig érvényes. Ha ezt a pénzt külföldi valutára váltottuk, esetleg banki fémet vásároltunk érte, csatoljuk a bevalláshoz a valutaváltási műveletről, a vásárlásról kapott igazolást is.   

hk