Kanada támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, „amint a körülmények ezt lehetővé teszik”

2023. június 13., 16:18 , 1163. szám

Június 10-i kijevi találkozójukon Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben Ottawa támogatja a NATO-tagság megszerzését Ukrajna által, „amint a körülmények ezt lehetővé teszik” – közölte a Jevropejszka Pravda.

„A NATO-n belül Kanada hangsúlyozza, hogy Ukrajnának joga van megválasztani saját biztonsági intézkedéseit. Kanada továbbra is az azonnali támogatásra összpontosít, hogy megerősítse Ukrajna védelmi képességeit. Kanada teljes mértékben támogatja az Ukrajna–NATO Tanácsot, mint a jelenlegi együttműködés további megszilárdításának és kiterjesztésének platformját, amelynek célja Ukrajna euroatlanti családhoz vezető útjának megvalósítása, a Bukaresti Nyilatkozatnak megfelelően. Kanada támogatja a NATO-tagság megszerzését Ukrajna által, amint a körülmények ezt lehetővé teszik. Ukrajna és Kanada türelmetlenül várja, hogy a 2023 júliusában Vilniusban tartandó NATO-csúcson megoldják ezeket a kérdéseket” – áll egyebek mellett a nyilatkozatnak az Elnöki Hivatal honlapján közzétett szövegében.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, Ukrajna hasonló nyilatkozatokat írt alá a Szövetség több mint másfél tucat országával. A portál szerint ugyanakkor nem mindegyikük támogatja Ukrajna gyors NATO-csatlakozását. Néhányan csak abba egyeztek bele, hogy megismétlik a Szövetség hivatalos álláspontját, miszerint Ukrajnának van euroatlanti integrációs perspektívája, és valamikor a jövőben csatlakozni fog a NATO-hoz.

Volodimir Zelenszkij elnök májusi európai körútja során Ukrajna NATO-tagságát támogató nyilatkozatokat írt alá Olaszország, Németország és Franciaország vezetőivel.

(zzz/eurointegration.com.ua)