Ukrajna és Dánia biztonsági megállapodást írt alá

2024. február 23., 15:53

Ukrajna biztonsági megállapodást írt alá Dániával – jelentette az RBK – Ukrajina Ihor Zsovkvára, az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjére hivatkozva február 23-án.

A biztonsági együttműködésről és hosszú távú támogatásról szóló megállapodást Volodimir Zelenszkij elnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök írta alá Lvivben.

Zsovkva ezzel kapcsolatban jelezte a Facebook közösségi oldalon, hogy a Dánia által 2024-ben nyújtandó katonai támogatás legalább 1,8 milliárd eurót tesz ki. Emellett a Dán Alap 8,5 milliárd eurót különített el Ukrajna támogatására 2023–2028-ban.

A megállapodás kitér egyebek mellett Ukrajna jövőbeni EU- és NATO-tagságának támogatására, a reformok megvalósítására, az együttműködésre a védelmi ipar, a hírszerzés, a kiberbiztonság, Ukrajna helyreállítása terén, valamint a szankciók kérdéseire és az agresszor bíróság elé állítására.

Ami a katonai együttműködést illeti, Zsovkva jelezte, hogy Dánia kötelezettséget vállalt az F-16-os koalíció támogatására, többek között repülőgépek, lőszerek, szimulátorok biztosításával, valamint a vadászgépek hosszú távú kiszolgálásával és a megfelelő ukrajnai feltételek megteremtésével.

A megállapodás tíz évre köttetett, akárcsak az Ukrajna által korábban aláírt hasonló biztonsági szerződések.

(rbc.ua/Kárpátalja)