Zelenszkij aláírta a törvényt: A katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasaknak ismét át kell esniük az egészségügyi vizsgálaton

2024. április 3., 09:14

A katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasnak talált férfiaknak ismételten át kell esniük az egészségügyi vizsgálaton. Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a vonatkozó törvényt – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Legfelső Tanács weboldalára hivatkozva április 2-án, kedden este.

Az új szabályok értelmében kilenc hónapon belül kell átesniük az ismételt egészségügyi vizsgálaton azoknak a férfiaknak, akikről megállapították, hogy korlátozottan alkalmasak katonai szolgálatra. Mostantól már csak két állapot létezik: „alkalmas” és „alkalmatlan” a katonai szolgálatra. A „korlátozottan alkalmas” állapotot törölték. Ezért az orvosi bizottságnak az újabb vizsgálat alkalmával meg kell határoznia, hogy melyik kategóriába sorolandó az adott személy, ha korábban „korlátozottan alkalmasnak” tekintették.

A törvény ezenkívül lehetőséget ad arra is, hogy a katonák legfeljebb 12 hónapig kezelésen tartózkodjanak – akár külföldön is – anélkül, hogy négy hónap elteltével személyesen meg kellene jelenniük a katonai orvosi bizottság előtt.

Ezen túlmenően lehetővé vált a katonák leszerelése a 14 éven aluli beteg gyermek gondozása céljából, valamint megjelent a katonák szabadságolásának lehetősége gyermek születése esetén, vagy sebesülés után.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)