Sószobát nyitottak Ráton a rehabilitációs központban

2024. április 23., 17:25 , 1207. szám

Az ungvári járási Ráton 6 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre a Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermek Rehabilitációs Központ, hogy a Szent Mihály Gyermekotthonban élő árva és elhagyott gyermekek fizikai és pszichés rehabilitációját szolgálja. Azóta a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban élők és a megye területéről érkező gyerekek is rendszeresen járnak a kezelésekre, ahol többek között gyógytornász, logopédus, gyógymasszőr, fejlesztő pszichológus, autistákkal foglakozó specialista fogadja a kis pácienseket 0-tól 18 éves korig. A központ most egy sószobával bővül külföldi támogatásból az Ungvári Rotary Club közbenjárásával.

– A gyermekotthonunkban 24 gyermek él, a rehabilitációs központunkban mindennap tartanak a foglalkozások. Nagyon sok problémás gyerek fordul hozzánk, akinek szüksége van a terápiára és gyakran előfordul, hogy a szülők lemondják a foglalkozást, mivel légúti megbetegedésben szenved a gyerek. Ezért úgy gondoltuk, hogy tényleg nagyon jó lenne ez a sóterápia. Így jött az ötlet, a Rotary Club pedig azt mondta, hogy támogat bennünket. Másfél évet vártunk a nagy álom megvalósulására, és végre sikerült. Fel kellett mérni, hogy milyen térben szeretnénk, pl. ne legyen ablak – ez egy hatalmas projekt volt. Ebben a helyiségben korábban egy gyógymasszőr foglalkozott, aztán jöttek a mesterek, és így lassan kialakult ez a csodás sószoba – mondja Vetrócki Melinda, a ráti Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermek Rehabilitációs Központ vezetője, miközben boldogan mutatja be a számos felső légúti betegség kezelésére alkalmas helyiséget.

Köztudott, hogy a sószoba nagyon hasznos az asztma, a hörg­hurut, a légúti allergia, a krónikus tüdőbetegségek, légzőszervi megbetegedések gyógyításában. Segít a krupp, a szénanátha, az arcüreggyulladás, a fül-, torok- és hangszálgyulladás esetén is, de különböző bőrbetegségekre, ízületi problémákra is hatásos lehet.

Olha Travina, az Ungvári Rotary Klub elnöke megjegyezte: örülnek, hogy ezt a projektet valósították, és mindig örömmel segítenek, hogy minél több szolgáltatást tudjon nyújtani a központ a rászoruló gyerekeknek.

– A Rotary Club és a ráti rehabilitációs központ együttműködése már többéves múltra tekint vissza. Folyamatos kapcsolatot tartunk fenn, ismerjük az intézmény problémáit, szükségleteit. Most harmadik alkalommal választottuk őket. A magyar, német, olasz és francia Rotary Kluboknak köszönhetően korábban először különböző nagy értékű gépeket vásároltunk a tornaterembe, aztán a harmadik szintre 2 légkondicionálót, és most elkészült ez a gyönyörű sószoba a német Rotary Club finanszírozásával. Nem véletlenül választottuk támogatási célként ezt a központot, mert jól tudjuk, milyen fontos épp a sérült, rokkant gyermekek rehabilitációját segíteni – hangsúlyozta, a terveket illetően pedig elmondta, hogy a háború átírta a munkájukat: a Kárpátalján élő belső menekültek és a katonák családjainak támogatására, gyermekeik üdültetésére helyezték át a hangsúlyt, de ez nem az utolsó közös projektjük a rehabilitációs központtal.

Roják Róbert, a Rotary Ukrán–Magyar Államközi Bizottság elnöke a háború első napjától szinte napi szinten kapcsolatban áll a Rotary Magyarország kormányzójával, a magyar Rotary Klubokkal, és ezúton is köszönetet mondott azért az óriási segítségért, amelyet a háború első napjától nyújtanak a mai napig.

– A Rotary Club Budapest–Margitszigetnek köszönhetően kapcsolatba kerültünk a milánói, párizsi és berlini klubokkal, egy közös barátság jött létre, amely már harmadik éve tart. Nekik köszönhetően vagyunk ma itt, ennek a sószobának az átadásán, ami egy nemzetközi összefogásból létrejött global grantnak a folytatása. Akkor 4 ország – Magyarország, Németország, Olaszország és Franciaország – Rotary Klubjainak a részvételével egy nagy összegű rehabilitációs eszközökből álló dolgokat tudtunk átadni ennek a központnak, ami mozgássérült gyermekeknek segít a gyógyulásban. Ez a sószoba 4 berlini klub finanszírozásának köszönhetően jöhetett létre.

A helyiség kialakítását egy ukrán cég végezte el Szlovákiából szállított gyógyhatású sóból. A szükséges mikroklíma fenntartásához egy ionizáló berendezést is vásároltak.

Az átadóünnepségen részt vett Mihajlo Laba parlamenti képviselő is, aki kiemelte: hálás mindenkinek, aki hozzájárult ennek a nagyszerű projektnek a megvalósításához, hiszen a mostani nehéz időszakban fontos, hogy továbbra se lankadjon a nemzetközi támogatók Kárpátaljára, Ukrajnára irányuló figyelme és segítőkészsége.

– Számos projekt Tetyana Andrusz egykori ráti polgármester, Rotary-tisztségviselő révén kezdődött itt, többek között 10 évvel ezelőtt a holland partnerekkel. Kapcsolatot tartunk Emma Nicholsonnal, a brit Lordok Háza tagjával is. Közbenjárásával komoly eszköztárral tudtunk gyarapítani több gyermekintézményt, Aknaszlatinán és Szolyván is segítünk.

Ráton a rehabilitációs központban mindenkit szívesen fogadnak, a szolgáltatások diagnózissal és orvosi ajánlással érkező gyermekek számára érhetők el. A kezelések ingyen zajlanak, de önkéntes alapon pénzügyi hozzájárulást elfogadnak.

Rehó Viktória