Egyéni oktatási pályák – elfogadták a felsőoktatás reformjáról szóló törvényt

2024. május 2., 08:45 , 1208. szám

A Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta a felsőoktatási képzési folyamat tökéletesítéséről szóló 10 177. számú európai integrációs törvénytervezetet – jelentette be Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális átalakításért felelős miniszter, akit a forbes.ua idézett április 24-én.

Az Egyes ukrajnai törvényeknek az egyéni oktatási pályák fejlesztésével és a felsőoktatási képzési folyamat tökéletesítésével kapcsolatos módosításairól című törvénytervezetet 306 képviselő szavazta meg.

A dokumentum értelmében a jövőben a hallgatók maguk alakítják majd oktatási pályájukat, szabályozzák tanulmányaik ütemét és időtartamát, valamint szükség esetén egy-másfél év tanulás után szakot válthatnak.

Fedorov szerint a szerződéses hallgatók önállóan határozzák meg tanulmányaik időtartamát az egyetemen. A hallgatónak lehetősége lesz a négyéves alapképzést három év alatt elvégezni, vagy fordítva: a tanulást munkával ötvözheti, hat-nyolc év alatt teljesítve a programot.

A törvény ugyanakkor megerősíti az egyetemek autonómiáját – jelezte Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter. Az intézmények önállóan határozhatják meg a nem szabályozott szakokra vonatkozó szabvány által megállapított kompetenciák eléréséhez szükséges eszközöket.

„A következő hónapokban frissítik a felsőoktatási standardokat, ami már régóta esedékes. Ezekben a szabványokban nagyobb lesz a szelektivitás, ami végső soron növeli a versenyt az egyetemeken – a legjobb, innovatív képzést nyújtó oktatók több lehetőséget kapnak, a hallgatók pedig magasabb színvonalat” – hangsúlyozta a tárcavezető.

             (zzz/forbes.ua)