Sportújságíró-kongresszus Gyulán, Magyar Kupa-döntő a Puskásban

2024. május 19., 11:50 , 1211. szám

Mozgalmas és meglehetősen eseménydús napok állnak mögöttem, hiszen lapunk tudósítójaként előbb részt vehettem a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) idei, Gyulán rendezett kétnapos kongresszusán, majd élőben tekinthettem meg a Puskás Arénában az idei Magyar Kupa-döntőt. Mindkét helyszínen felejthetetlen élményekben volt részem.

Május 13-án és 14-én Gyula adott otthont a 115 éves MSÚSZ-kongresszusnak, ahol népes kárpátaljai küldöttség képviselte szűkebb pátriánkat. Rajtam és a szövetség kárpátaljai tagozatát vezető Dunda Györgyön, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatóján kívül részt vett még az eseményen az ugyancsak KISZó-s Szabó Sándor, Nigriny Szabolcs, Bujdosó Ivett, Varga Brigitta, valamint Iváncsik Attila (TV21 Ungvár), Dankai Péter (Kárpátalja) és Marton Tibor (szabadúszó).

A gyulai városháza impozáns dísztermében sorra kerülő maratoni hosszúságú fórumon elsőként Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Csisztu Zsuzsa, a MSÚSZ alelnöke, egykori kiváló tornász köszöntötte a kongresszus mintegy másfélszáz főnyi hallgatóságát, a házigazda szerepében pedig dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere üdvözölte a jelenlévőket.

Az elkövetkezendő hetek, hónapok legnagyobb érdeklődéssel várt, világviszonylatban is kiemelkedőnek számító sporteseményeiről, a foci-Eb-ről, valamint a párizsi olimpiáról és paralimpiáról Szabó Gergő, a magyar labdarúgó-válogatott sajtófőnöke, Tóth Anita, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kommunikációs igazgatója és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tartott szakmai prezentációt, a sportmédiáról pedig Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszélt.

Ami a kevesebb mint egy hónap múlva rajtoló foci-Európa-bajnokságot illeti, megismerkedhettünk a kontinenstornának nagy reményekkel nekivágó magyar válogatott órára pontos menetrendjével, a csapat szálláshelyével, és megtudhattuk, hogy várhatóan ismét a magyaroké lesz majd az Eb egyik legnépesebb és leglelkesebb szurkolótábora.

A július 26-tól augusztus 11-ig zajló olimpiával kapcsolatban elhangzott, hogy a húsz év után ismét négy csapatsportágban is képviselt magyar küldöttségben várhatóan 180 sportoló küzd majd a minél jobb eredményekért, a magyar paralimpiai csapat létszáma pedig közel félszáz fogyatékkal élő sportolóból áll.

Az M4 és M4+ sportcsatornáknak köszönhetően természetesen a foci-Eb és az ötkarikás játékok minden fontos történéséről élőben értesülhetnek majd a magyarországi és a kárpátaljai sportrajongók is.

A minden részletre kiterjedő tájékoztatókat követően a MSÚSZ éves szakmai kitüntetéseinek átadására került sor. Nagy élmény volt olyan, a képernyőről és a rádióból ismert sportriportereket élőben is látni, mint Petur Andrást (Sport TV), Petrovics-Mérei Andreát (M4 Sport), Deák Horváth Péter rádióslegendát, Kálnoki Kis Attila ötszörös öttusa-világbajnokot, újságírót, vagy a legendás ökölvívóedzőt, egykori szakágvezetőt, Csötönyi Sándort és másokat.

A közgyűlés és a hivatalos szakmai program végeztével az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának dísztermében sorra kerülő vacsora helyszínén az is kiderült, hogy a külhoni kollégákból álló Összmagyar Bizottság javaslatára a MSÚSZ jövő évi kongresszusát először nem az anyaországban, hanem egy jelképes külhoni helyszínen, a csallóközi Dunaszerdahelyen rendezik meg. Köztudott, hogy a DAC-stadionban minden mérkőzés előtt elhangzik a több ezer szurkoló által érzelmekkel telítve előadott Ismerős Arcok-szám, a Nélküled. A vacsora résztvevőinek a rendezők egy rögtönzött koncerttel is kedveskedtek, amelyen egy igazi sztárvendég, az énekesként és labdarúgóedzőként is ismert, gyulai születésű Hevesi Tamás közel egy órán keresztül szórakoztatta a vendégeket, elénekelve legismertebb számait (Ezt egy életen át kell játszani, Csíkos napernyő és mások). A vacsoravendégek között volt Békéscsaba egykori kiváló válogatott játékosa, Pásztor József és Kerekes Attila is.

Az éjszakába nyúló vacsorát követően a másnapi sportversenyekre jelentkező kollégáknak nem sok ideje maradt a pihenésre, hiszen kedd reggel 9 órakor már az id. Christián László Városi Sporttelepen volt jelenésünk, ahol kispályás labdarúgás mellett teniszben és teqballban is kipróbálhatták maguk a médiások. A focitornát az önálló csapattal kiálló kárpátaljai különítmény remekül kezdte, hiszen 3-1-re sikerült legyőzni a részint külhoni kollégákból is felálló újságíró-válogatottat, de utána simán kikaptunk a későbbi tornagyőztes Nemzeti Sporttól, majd nagy küzdelemben ugyan, de alulmaradtunk az Index ellenében is. Számunkra amolyan vigaszdíjként a minket erősítő Dankai Péter lett a torna gólkirálya, akinek a díjat az FTC egykori legendás játékosai, Nyilas Elek és Takács László adták át.

Számomra még ekkor sem értek véget a sportélmények, hiszen Szöllősi Györgynek köszönhetően szerda este VIP-vendégként a budapesti Puskás Arénában szurkolhattam végig a nézőcsúcsot hozó Paks–Ferencváros Magyar Kupa-döntőt, ahol a mérkőzést megelőzően a másik jó barátom, a világhírű futballmenedzser, az éppen a születésnapját ünneplő viski származású Varga Sándor kalauzolt végig a magyar futball legpatinásabb szentélyében. Alig egy óra alatt olyan egykori kiváló labdarúgókkal és szakvezetőkkel találkozhattam, mint Rákosi Gyula, Dunai Antal, Garaba Imre, Gellei Imre, Mucha József, Bánki József, Magyar Zoltán és mások. Pár perccel a mérkőzés kezdete előtt sikerült személyesen átadnom Kubatov Gábornak, az FTC elnökének egy Fradi-címerrel ellátott díszes tányért, a kárpátaljai fradisták jelképes ajándékát, amelyen nemcsak a Ferencváros, de talán a kárpátaljai magyarok egyik legjellegzetesebb szlogenje olvasható: Küzdeni mindig, feladni soha!

Ennyi pozitív élmény után sajnálattal konstatálhattam, hogy a Fradi nem tudta feltenni a pontot az i-re, mivel hosszabbításos meccsen a Paks nyerte meg a kupát, de ilyen légkörben élőben szurkolni a majdnem telt házas arénában így is életre szóló élmény volt!

A kárpátaljai küldöttség nevében ezúton szeretnénk köszönetet mondani Szöllősi Györgynek a szívélyes fogadtatásért, a vendéglátásért és a felejthetetlen gyulai és budapesti élményekért, a szülinapos Varga Sándornak pedig az Arénában tartott rögtönzött „idegenvezetésért”!