Újabb segélyszállítmány indult Harkivba a Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT jóvoltából

2024. május 26., 16:34 , 1212. szám

Újabb segélyszállítmányt indított útnak Harkivba a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT).

A BJMSZ a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak, társszervezetek közreműködésének köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadott, amelyeket folyamatosan továbbít Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna településeire.

Ukrajna háború sújtotta övezeteibe ezúttal 32 raklapnyi élelmiszert, higiéniai termékeket, valamint elektronikai eszközöket és ruházatot küldtek, az ottani partnerszervezetek kéréseit figyelembe véve.

Kelet-Ukrajna legnagyobb városát az elmúlt hónapokban sorra érik heves rakéta- és dróntámadások, az útnak indított szállítmányt pedig azon károsultak között osztják szét, akiknek otthona az elmúlt hetekben semmisült meg.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat több mint két éve ápol stratégiai partnerséget a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásával. Közösen ez idő alatt ez már a tizenegyedik olyan szállítmány, amelyet Harkivba küldtek.

„Reményeink szerint hamar célba ér a segélyszállítmány, hiszen nagy gondok vannak az ország keleti részén, főként a civil lakosságot körében. Éppen ezért fontos, hogy legalább az otthonaikban maradt civilek életét megkönnyítsük” – hangsúlyozta Makuk János, a BJMSZ igazgatója.

Az idő múlásával, valamint a harci cselekmények fokozódásával a humanitárius helyzet is egyre rosszabb a keleti országrészben, amit az Együtt Harkivért Jótékonysági Alapítvány vezetője is megerősített, aki személyesen érkezett ide a szállítmányért és azért, hogy további segítséget kérjen partnereitől.

„A helyzet Harkiv környékén egyre súlyosabb, ezért nagy szükség van a további együttműködésre a keleti és a hátországban lévő szervezetek között” – véli Ruszlan Fiszucsenko, az Együtt Harkivért Jótékonysági Alapítvány vezetője, aki háláját fejezte ki magyar barátainak, hogy nem feledkeznek meg róluk, és reméli, hogy ez a jövőben is így marad.

A külföldről érkező humanitárius felajánlások mértéke már rég nem éri el azt a szintet, mint például a háború első hónapjaiban, viszont mind a Máltai Szeretetszolgálat, mind pedig a KHÖT eltökélt abban, hogy a továbbiakban is támogassa a kelet-ukrajnai rászorulókat és bajbajutottakat.

TV21 Ungvár/K. K.