Lengyel védelmi miniszter: Ukrajna nem csatlakozik az EU-hoz a „volinyi kérdés” megoldása nélkül

2024. július 31., 14:41 , 1221. szám

Wladyslaw Kosiniak-­Kamysz lengyel védelmi miniszter úgy véli, hogy „a volinyi kérdés megoldása nélkül Ukrajna nem csatlakozik az Európai Unióhoz” – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a Polsat Newsra hivatkozva július 24-én.

A tárcavezető megerősítette, hogy „Lengyelország a lehető legnagyobb mértékben támogatja Ukrajnát”. Hozzátette azonban, „nem minden tökéletes” a két ország közötti kapcsolatokban „a megoldatlan történelmi kérdések miatt”.

„Véleménye szerint a reálpolitikának ultimátumot kell megfogalmaznia. A volinyi kérdés megoldása nélkül Ukrajna nem csatlakozik az Európai Unióhoz” – írta a Polsat News.

Kosiniak-Kamysz egyúttal hangsúlyozta, hogy „a háború vége csak Ukrajna győzelmét jelentheti”.

„Minden más lehetőség továbbra is közvetlen háborús fenyegetést jelent Lengyelország számára” – mutatott rá.

Szerinte „itt Lengyelország és Európa biztonsága forog kockán”.

Az UP emlékeztet, a lengyel Szejm tavaly júliusban határozatot fogadott el a volinyi áldozatokról való megemlékezésről a tragédia 80. évfordulója alkalmából, mely kimondja, hogy a lengyel–ukrán megbékélésnek magában kell foglalnia „a bűnösség beismerését és a megemlékezést az áldozatokról”.

Ezt megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Luckba látogatott, hogy közösen tisztelegjenek a volinyi tragédia áldozatai előtt.

A volinyi tragédia továbbra is rendkívül érzékeny téma az ukrán–lengyel kapcsolatokban – emlékeztet a DW. 1943-ban az etnikai konfliktus kiterjedt Galíciára, Volinyra, illetve a Bug és Szjan folyóktól nyugatra fekvő területekre. Lengyelek és ukránok tízezrei haltak meg. A két ország történészeinek becslései továbbra is jelentősen eltérnek az áldozatok számáról, ezekben 35–100 ezer lengyel és 15–25 ezer ukrán halott szerepel.

(hk/pravda.com.ua/dw.com)