Szigorúan büntetnék a kettős állampolgárságot Ukrajnában

2009. június 12., 10:00 , 439. szám

Akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik Ukrajnában a kettős állampolgárságot, ha véglegesítik azt a törvényt, amelynek a tervezetét első olvasatban június 2-án hagyta jóvá a kijevi parlament.

Az új jogszabály kiküszöböli azokat az akadályokat, amelyek mostanáig nem tették lehetővé az ukrán alkotmány által egyébként tiltott kettős vagy többes állampolgárság büntetését. A törvénytervezet értelmében a második állampolgárságukat titkoló ukrán állampolgárok öt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 10 ezer minimálbérnek megfelelő pénzbírsággal számolhatnak. Az új törvény hatályba lépése esetén kötelezővé tenné az ukrán állampolgárok számára, hogy 30 napos határidőn belül jelentsék be az illetékes hatóságnál, ha megszerezték más ország állampolgárságát. A jogszabály egyúttal szigorítaná az ukrán állampolgárság felvételét, és előírná azoknak a személyeknek az ukrán állampolgárságtól való megfosztását, akik önszántukból veszik fel más ország állampolgárságát.

A jogszabályra 233 ukrán honatya szavazott igennel a teremben jelenlévő 438-ból. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a parlamenti többség eléréséhez a kormánykoalíciót alkotó, többségükben jobboldali pártoknak az utóbbi időben példátlan együttműködésére volt szükség, hiszen az ellenzéki, oroszbarátnak tartott Régiók Pártja nyilvánvalóan ellenérdekelt a törvény megszületésében.

Elemzők és a sajtó ezzel kapcsolatban utalnak arra, hogy idén tavasszal sok Oroszországban dolgozó ukrán vendégmunkás folyamodott orosz állampolgárságért. Az illetékes hivatalok előtt hosszú sorok alakultak ki, ami valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy júliustól megszűnik annak a 2004-es orosz törvénynek a hatálya, amely megkönnyítette az orosz állampolgárság felvételét.

Egyes ukrán politikusok Dél-Oszétia példájára is hivatkozhatnak a kettős állampolgárság kérdésének ismételt felvetését illetően, mondván Oroszország tavaly nyáron többek között állampolgárai védelmére hivatkozva avatkozott be fegyveresen a Grúzia és autonóm tartománya közötti konfliktusba. Ismeretes, hogy korábban a Krímről is érkeztek egyébként senki által meg nem erősített sajtóhírek arról, hogy Oroszország ottani konzulátusa orosz útlevelek kiadását kezdte meg a félsziget túlnyomórészt orosz anyanyelvű lakossága körében.

Korábban szélsőséges ukrán politikai pártok és szervezetek a kettős állampolgárság megszerzéseként emlegették a magyar igazolványok kiosztását Kárpátalján. Helyi politikusok most ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a dokumentum nem azonos a magyar személyi igazolvánnyal, így birtoklása semmiképpen sem esik a kettős állampolgársággal kapcsolatos ukrán szigorító intézkedések hatálya alá.

Mint emlékezetes, egy idén februárban végzett közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az ukrajnai megyeközpontok lakóinak a fele pozitívan viszonyul a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségéhez, és csupán 22 százalékuk ellenzi azt. (Kárpátalja/korrespondent.net/zakarpattya.net.ua/MTI/hirado.hu)