Óvatosan, itt a tél!

A mentőorvos tanácsai

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Az emberi gondatlanság, a nemtörődömség a legtöbb téli baleset, sérülés okozója. Erre dr. Kertész Árpád beregszászi mentőorvos hívja fel a figyelmünket, akit a balesetek számának elszaporodásáról kérdeztünk.

- Érzékelhető-e mindennapi munkájukban, hogy végre beköszöntött az igazi tél, immár hetek óta tartja magát a hideg, a jég és a hó?

- Sajnos több szempontból, a mentőállomásra érkező riasztások nagy számát és jellegét tekintve is megmutatkozik a tél hatása. Természetesen naponta szedik "áldozataikat" a csúszós utak, ugyanakkor feltűnően sok baleset történik mostanában alkoholos befolyásoltság hatására. Ebben nyilván az is közrejátszik idén, hogy több mint egy hétig tartott a karácsonyi-szilveszteri vakáció. A napokban például a beregszászi szabadtéri színpadhoz, az úgynevezett Amfiteátrumhoz riasztottak bennünket, ahol két fiatalember ittas állapotban szánkózott este 9-10 órakor, s nagy sebességgel a domboldalt lezáró betonfalnak ütköztek. Mindketten komoly sérülésekkel kerültek kórházba. Az utóbbi évek szomorú tapasztalata részünkről, hogy az emberek szemmel láthatóan egyre kevésbé törődnek az egészségükkel - állandóan rohannak, sokat isznak, nem kímélik magukat -, ami szintén megmutatkozik a balesetek számában. A másik nagy probléma a csontritkulásos törések évről évre növekvő száma. Az oszteoporózisban szenvedő, jobbára 60 év körüli nőkkel, 70 év körüli férfiakkal mind gyakrabban fordul elő, hogy ha ebben az évszakban kimennek az utcára, a legapróbb esés is csonttöréssel végződik számukra. Az ő korukban, különös tekintettel a várható lassú gyógyulásra és a lehetséges szövődményekre, ez igen veszélyes lehet.

- Mit tanácsolna olvasóinknak, mire figyeljenek oda ilyenkor, télvíz idején?

- Azzal kezdeném, hogy mindenkor az időjárási viszonyoknak megfelelően öltözködjünk. Vegyük figyelembe, hogy az utóbbi napokban-hetekben nem ritkák a 15-20 fokos hidegek sem, különösen éjjelente. El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy célszerű forró italokat inni, mielőtt a szabadba mennénk. Valójában a forró italok a pórusok tágulását okozzák, minek következtében a test hamarabb kihűl a hidegben. Ennél már az is jobb, ha hideg folyadékot iszunk, mivel a hideg hőtermelésre készteti a szervezetet. Különösen vigyázzunk ilyenkor az alkoholfogyasztással. A hidegek beálltával lényegesen megszaporodott az olyan eseteknek a száma, amikor az ittas ember lefeküdt, s reggelre megfagyott a saját házában. Sajnos az alig két hete tartó újévben csupán Beregszászban két ilyen eset történt.

- Mire vigyázzunk a gyerekek esetében, akik órákat töltenek a szabadban, a hóban szánkózással, síeléssel?

- A gyerekek esetében általában az a legnagyobb probléma, hogy túlöltöztetik őket a szüleik. A gyerekek állandóan mozognak, futnak, minek következtében egykettőre megizzadnak. Ha ezek után továbbra is a szabadban maradnak, könnyen meghűlhetnek. Vegyük tehát figyelembe a gyerekek mozgásigényét, s elégedjünk meg egy pulóverrel, egy vékonyabb kabáttal, ha szánkózni, síelni mennek. Sokkal fontosabbnak tartanám esetükben a folyamatos szülői felügyeletet, hogy idejében meleg szobába, száraz ruhába parancsoljuk az apróságokat. Ily módon a balesetek egy jelentős része is elkerülhető volna.

szcs