IQ-teszt a felvételizőknek

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

Az oktatási és tudományos minisztérium vezetése jóváhagyta egy újabb teszt kidolgozásának elképzelését a felvételizők számára, amely a felsőoktatási intézményekben tervezett továbbtanulásra való alkalmasságukat vizsgálná, azaz a frissen végzett iskolások intellektuális képességeit tennék próbára.

A kérdésen a Független Ukrán Tesztelési Központ szakértői csoportja dolgozik majd. "Nehéz megmondani, milyen lesz a teszt. A munkacsoport épphogy megalakult, a teszt bevezetése pedig legkorábban 2010-ben lehetséges" - mondták el a Szegodnya című napilapnak a tesztközpontban. Egyelőre az sem világos, hogy a teszt kitöltése milyen következményekkel jár majd a diákok számára (például egy bizonyos pontszámon alul a jelentkezőket nem vennék fel a felsőoktatási intézményekbe).

Hasonló teszt alkalmazására az Egyesült Államokban van példa. Ott a SAT Reasoning Test az iskolai érettségi bizonyítvánnyal együtt ad teljes képet a leendő diák eredményességéről. Egy sor egyesült államokbeli egyetem azonban úgy tartja, hogy a SAT lerombolja a felvételiző önértékelését. Ukrajnában viszont vannak olyan főiskolai és egyetemi tanárok, akik bíznak az újításban. Ők azt mondják, hogy ha a teszt valóban alkalmasnak bizonyul a diákok képességeinek felfedésére, üdvözölnék a bevezetését. (Kárpátalja/segodnya.ua)