Aláírásgyűjtés a magyar iskolákért Szlovákiában

2013. március 1., 02:00 , 633. szám

A közel 240 felvidéki magyar iskolának alig egyötöde maradna meg, ha pusztán pénzügyi kérdésként kezelné az ügyet a közoktatás központosítását tervező szlovák kormány – hangzott el a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi székházában.

Az MKP központjában négy magyar, két szlovák és egy ruszin nemzetiségű közéleti szereplő petíciót indított útjára. Azért gyűjtik az aláírásokat, hogy maradjanak önkormányzati fennhatóság alatt az iskolák, és legyen egyenértékű velük az összes egyházi és a magánoktatási intézmény.

Ismét a magyarok által képviselt ügy mellett kampányol az önkormányzatok iskolafenntartói hatáskörének megtartása érdekében szerveződött aláírásgyűjtés petíciós bizottságának egyik tagja, a Polgári Konzervatív Párt elnöke, Ondrej Dostál.

„ Meggyőződésem, hogy nem növelni, hanem csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét az iskolaügybe. A reform csak az iskolák nagyobb szabadságával lehet sikeres” – mondta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának. „Vagyis nem helyes, ha a miniszter azon töri a fejét, hogy az iskolák szabadságát és az önkormányzatiságot gyengítse, és megpróbálja növelni az állam szerepét” – tette hozzá.

(Kossuth Rádió, Határok Nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)