Mi a cukorbetegség?

2001. március 23., 01:00 , 10. szám

A diabetes mellitus az egyik legismertebb, hagyományosan szigorú diétával kezelt betegség, ami nem más, mint szénhidrát-anyagcsere- rendellenesség, amely a vér emelkedett cukortartalmával jár. A köznyelv összefoglalóan cukorbetegségnek nevezi. A diabétesz népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a föld népességének közel 7 százaléka cukorbeteg…

Hazánkban mintegy kétmillió cukorbeteget tartanak nyilván, és több százezerre becsülik a tünetmentes, úgynevezett latens (lappangó) esetek számát. A cukorbetegség kezeletlen, súlyos formáinál a szervezet a cukorfeleslegtől a vesén keresztül, a vizelettel igyekszik megszabadulni. Erre alapozták a diagnosztikát a régi korok orvosai, akik kémiai vizeletvizsgálat híján édes íze alapján állították fel a diagnózist: diabetes mellitus.

A betegség lényege, hogy a szervezet csak korlátozottan vagy egyáltalán nem képes a legfontosabb „fűtőanyagként” szolgáló szénhidrát feldolgozására. A többlépcsős vegyi folyamatok a májban, az izmokban és a zsírszövetekben zajlanak. Ezeknek a forrása a táplálékból a vérbe felszívódott cukor, összehangolásukat pedig hormonok, elsősorban a hasnyálmirigy inzulinja és glukagonja, valamint a mellékvesekéreg glikokortikoidjai végzik. Ha a bonyolult rendszer hormonális irányításába hiba csúszik, vagy a szervezet érzékenysége valami oknál fogva csökken, abban az esetben a felszívódott, de hasznosítatlan cukor visszamarad a vérben.

A felborult egyensúly önmagában is okozhat működési zavart, fáradékonyságot, izomgyengeséget, ezt azonban a szervezet úgynevezett tartalékmechanizmusok hadrendbe állításával hosszú ideig képes ellensúlyozni. Komoly következményekkel jár viszont a vérösszetétel tartós megváltozásából következő károsodás, az erek falának megváltozása. A vese, a szem látóideghártyája ereinek szűkülete idővel elégtelen veseműködéshez és látásromláshoz vezet. Zavart szenved a szív vérellátása, aminek következtében károsodik a szívizom. Igen gyakoriak a végtagok, különösen a láb keringésének zavarai, melyeknek kezeletlen, súlyos formái a végtag elvesztéséhez is vezethetnek. A csökkent ellenállóképesség miatt gyakran makacs és hosszasan elhúzódó fertőzések is felléphetnek.

Hippokratész korától egészen a múlt század első évtizedéig nem sokat változott a diabéteszeseknek rendelt egyetlen és igen nehezen betartható gyógymód: a szénhidrátmentes, illetve szénhidrátszegény étrend. A következő alkalommal erről, az inzulinkezelésekről, valamint a fiatalkori cukorbetegségről ejtünk majd szót.

Jakab Lajos,
badalói háziorvos