Magyarországnak választania kell múlt és jövő között

Fidesz-kongresszus Budapesten

2002. február 22., 01:00 , 58. szám

A Fidesz XIV., szombati rendkívüli kongresszusának leghangsúlyosabb üzenete az volt, hogy az idei választás mérföldkő lesz Magyarország életében, ekkor dől el, folytatódik vagy megtörik a fejlődés íve.

A tanácskozás az Összefogás kongresszusa nevet kapta. Orbán Viktor kormányfő a kong­­­resszu­son aláírta a Fidesz és a pol­gárok jelképes szerződését, amely – utalva a tervezett 2012-es budapesti olimpiára – öt karikába foglalva tartalmazza a párt választási programjának főbb elemeit.

A felszólalók méltatták a kormány elmúlt négyéves munkáját. Pokorni Zoltán pártelnök azt mondta: a polgárok ma jobban élnek, mint 1998-ban, jobban bízhatnak önmagukban és a jövőben. Emlékeztetett a magyar gazdasági növekedés mértékére, a családtámogatási rendszer újrateremtésére és megerősítésére, és arra, hogy Magyarország keserves tíz év után joggal kérheti felvételét az Európai Unióba.

Kövér László ügyvezető alelnök szerint a polgárok elfogadták a kabinetet életük segítő szereplőjeként. Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évnek köszönhetően az ország tizenöt éven belül elérheti az Európai Unió átlagos színvonalát.

A felszólaló határon túli magyar politikusok elsősorban a tavaly életbe lépett kedvezménytörvényt méltatták.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elismerését fejezte ki a kormányzatnak, mert az a konfrontáció helyett a kooperatív politikát választotta a szomszédos államokkal. A határon túli politikus méltatta a státustörvény alkalmazása kapcsán tavaly aláírt magyar–román miniszterelnöki egyetértési nyilatkozatot.

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koa­líció Pártjának vezetője úgy fogalmazott: a Fidesz a múlt tapasztalatain építi a jövőt.

– Új nemzetszemléletet teremtettek, képesek voltak arra, hogy a múltba fordulás helyett jövőképet állítsanak a magyarok elé – fűzte hozzá.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke „árnyéknemzetnek” nevezte azoknak az embereknek a csoportját, akik elutasítóan reagálnak arra, ha valaki a haza, az Isten, a nemzet iránti kötelezettségeire emlékezteti őket. Mint fogalmazott: katasztrófa, ha az „árnyéknemzet” kerül hatalomra. A politikus szép történelmi példának nevezte a kedvezménytörvényt. Hozzátette: büszke arra, hogy a Magyar Állandó Értekezleten keresztül szervezete is hozzájárulhatott a jogszabály megszületéséhez.

Az áprilisi választásokkal kapcsolatban visszatérő gondolat volt, hogy az ország a jövőjéről dönt. Pokorni Zoltán pártelnök megfogalmazása szerint a polgároknak azt kell eldönteniük, hogy a jövőt választják-e, vagy visszasegítik a kormányba a múlt század hatalomgyakorlóit.

MTI-ntk