Tavaszi kosztümök: a bő választékra még várni kell

Divat és árak

2002. május 3., 02:00 , 68. szám

Ilyentájt a hölgyek többségének már van elképzelése arról, milyennek szeretné látni tavaszi-nyári ruhatárát, melynek szinte elengedhetetlen tartozéka a jól megválasztott kosztüm. Az üzletházak kínálata azonban e tekintetben márciusban még meglehetősen gyér volt, az első új modellek csak április elején kerültek a kirakatokba. Igazi választékra pedig csupán május közepétől számíthatunk – tudtuk meg az üzletvezetőktől.

A jelenleg kapható modellek zömükben háromrészesek – új elem az elöl zárt, általában sima, esetenként enyhe díszítéssel kombinált mellény. A tavalyi szezon hosszított-karcsúsított zakóit idén felváltották a rövid fazonú kabátkák, melyek jellemzően gombosak, de divatosak a villámzáras megoldások is.

A szoknyák túlnyomórészt konzervatív szabásúak, általában térdmagasságig érnek, amitől csak néhány egyedi modell tér el. Újra divat a hosszú, csípőben szűk, térdtől lefelé szélesedő szoknya, ami főként a filigrán alkatú fiatalok körében kedvelt. A nadrágok szinte kivétel nélkül egyenes szabásúak, és ismét divat lett a mandzsetta.

A színskála elég széles, mintegy fele-fele arányban képviseltetik magukat a pasztell, illetve az élénk árnyalatok. A természetes, telt színek közül a zöld, a bordó és a bézs a legelterjedtebb, ami mellett jól megférnek az élénkebb kék, lila, sárga és vörös tónusok. A konfekciótermékek anyaga inkább a viszkóz és a poliészter, míg a nyári öltözékek esetében ismét hódít a vékony vászon. Az egyedi tervezésű olasz, francia modellekre a természetes, finomabb szövésű anyag jellemző, színük túlnyomórészt világos, csak a kiegészítők bontják meg, ellensúlyozzák az egyhangúságot.

A kosztümök árszintje, eredettől, anyagtól függően meglehetősen változó képet mutat. A helyi varrodák termékei (kétrészes kosztümök) 160-200 hrivnyába kerülnek, míg az általában háromrészes koreai, lengyel, török kosztümök ára 220-360 hrivnya között mozog. A kétrészes, márkás egyedi modellek ára ennél is borsosabb, esetenként meghaladja az 500-600 hrivnyát.

Popovics Zsuzsanna