Több tonna szemetet hordtak ki az egykori törvényszék épületéből

Megkezdődött az átalakítás

2002. július 5., 02:00 , 77. szám

Beregszász megyei jogú város önkormányzata ez év februárjában döntött arról, hogy a történelmi Bereg megye egykori törvényszéki épületét örökös tulajdonként átadja a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolának (KMTF). Ez utóbbi vezetősége nagy fába vágta a fejszéjét, amikor felvállalta a vitathatatlanul jobb sorsra érdemes, komoly történelmi és kulturális értéket képviselő impozáns épület felújítását, melynek első szakasza a napokban ért véget.

A terveknek meg­­fe­le­lően elsőként a rom- és lom­ta­la­nítás történt meg, melynek során többtonnányi szeméttől és törmeléktől tisztították meg az épületet. A világégést idéző hulladékhegyek egy részét a korábban itt működő finommechanikai üzem „hagyatékaként” ittfelejtett berendezések, gépalkatrészek és fémhulladékok képezték, míg másik részét az elavult fűtési- és vízvezetékrendszer maradványai, valamint a tönkrement belső burkolat adta.

A felújításra kész épületben mindemellett még számos hivatal és iroda fogadja továbbra is ügyfeleit, továbbá egy termelői üzemegység is működik itt, mely jelenleg majd száz embernek nyújt megélhetést. Ez utóbbi nem képes önerőből megoldani a költözést, mivel sem megfelelő ingatlannal, sem az ehhez szükséges anyagiakkal nem rendelkezik.

A problémáról Zsupán Józsefet, Beregszász polgármesterét kérdeztük.

– Az épület helyiségei folyamatosan szabadulnak fel, lassan mindegyik hivatalnak találunk helyet – mondta Beregszász első embere. – A városi hivatalok például a városházán nyertek elhelyezést. Egyelőre a kincstárral vannak még gondok, ők azonban megegyeztek a főiskolával, hogy a folyó év végéig a helyükön maradhatnak. Az üzem vezetőségével is tárgyaltunk a költöztetés lehetőségeiről, tehát egyetlen érintettel sem alakult ki konfliktushelyzet, és mindenki támogatja az elképzelést, hogy az épületbe beköltözzék a főiskola.

A felújítás további menetével kapcsolatban Orosz Ildikó, a KMTF elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a következőkben sor kerül az épület hasznosítási tervdokumentációjának elkészítésére és jóváhagyatására, valamint egy kivitelezési pályázat meghirdetésére, aminek gyakorlati megvalósítása már az ugyancsak pályázati úton igényelt pénzforrások függvénye.

P. Zs.