„Félig buli, félig munka…”

Matyi és a Hegedűs: Sírva vigad a magyar

2004. január 16., 09:00 , 157. szám

Matyi és a Hegedűs (Má­tyás Zoltán, Dömötör Balázs) alig egy hónapja jártak először Kárpátalján, de a rajongók már január 3-án, az év első napjaiban újra találkozhattak velük a Nagydobronyi Sting Szabadidőközpontban.

A Necsi-Necsi című lemezük tavaly nagy sikert aratott, ami nem is csoda, hiszen már a címük alapján is ismerősek a nóták: Eger városa, Hej, rigó, rigó, Nád a házam teteje stb…. Október közepén a két fiatalembert Lagzi Lajcsi Szu­perbuli című műsorában a mulatós dance műfaj legreményteljesebb felfedezettjeiként mutatták be a közönségnek.

Két éve Matyi és Balázs Erdélyben ugyanabban a panzióban nyaraltak. Az egyik reggel Matyi arra ébredt, hogy a szomszéd szobában valaki mulatós dalokat hegedül. Torka sza­kadtából énekelni kezdte a dalt, mire mind­kettőjüket kidobták a panzióból. Érdekes módon az úti cél közös volt, mivel mindketten szombathelyiek, és haza már nem csak két fiú, hanem egy friss duó érkezett.

– A 2003-as év felfedezettjei vagytok. Megváltozott ettől az életetek?

Matyi: Annyiban változott az életünk, hogy én a vendéglátásban dolgoztam, de hál’ Istennek annyi fellépésünk van, hogy ezzel fel kellett hagynom. Úgy érzem, eddig jól alakulnak a dolgok, s egyelőre tetszik is, amit csinálunk.

Balázs: Mindenképpen teljes embert igényel ez a tevékenység, mással nem lehet mellette foglalkozni.

– Jelenleg hol éltek?

Matyi: Ingázunk Pest és Szombathely között. Egyelőre még bírjuk, de máris látszik, hogy sokáig nem fog menni, előbb-utóbb fel kell költöznünk Budapestre. A legtöbb buli a keleti országrészen van, mi viszont a nyugati határszélen lakunk. Nagydobronyig például 8 óra volt az út, mert Szombathelyről jöttünk.

– Miért pont ezt a műfajt választottátok?

Balázs: Azelőtt 4-5 évig egy báli zenekarban zenéltem, falusi bálokban húztuk a talpalávalót. Szeretem ezt a muzsikát.

Matyi: Én minden zenét meghallgatok, de igazán bulizni, jól érezni magam a „mulatós” zenére tudom.

– Tudatosan készültetek a zenei karrierre?

Matyi: Én tervezgettem, és gondolkoztam rajta, csak sokáig nem tudtam, kivel valósíthatnám meg az elképzeléseimet.

– Van ennek a műfajnak jövője?

Matyi: Szerintem ez az a műfaj, aminek Magyarországon mindig lesz jövője. A magyar embereknek a mulatós nóták jelentik zenében az etalont, ami ha változik is koronként, de mindig megmarad.

– A közönség hogy fogadja azt, amit csináltok?

Balázs: Eddig pozitívan. Kedvesek, szeretik a zenénket, s reméljük, ez így is marad.

– Hogyan oszlik meg a munka köztetek?

Matyi: Mindent megbeszélünk, szerintem egyikünk sem tesz hozzá se többet, se kevesebbet.

– Vágyak, tervek?

Matyi: Szeretnénk még 5-6 lemezt elkészíteni, s reméljük, valamennyinek olyan sikere lesz, mint az elsőnek. Egyébként márciusban látunk neki a következő lemeznek, ami valószínűleg őszre készül majd el, s több saját nótát tartalmaz.

Balázs: Ilyenkor jó ezt csinálni, amikor még fiatalok vagyunk, mert 30-40 évesen az embernek már máson kell gondolkoznia. Ilyenkor még félig buli, félig munka a fellépés…

Ferenczi Katalin