Szobanövények ápolása télen

2005. január 7., 09:00 , 208. szám

A szobanövények, házi dísznövények télidőben különleges figyelmet és ápolást igényelnek, hogy valóban ékei lehessenek életterünknek.

Fontos szabály, hogy a szobanövényeket igényeiknek megfelelő helyen tartsuk. A dugványról szaporítható egynyári anyanövényeket és a kaktuszokat télen a lakás viszonylag hűvös helyiségében tartsuk (az optimális levegőhőmérséklet 14-16 oC) és olyan helyen, ahol a legtöbb fény érheti. Az öntözés csak annyi legyen, hogy a tárolóedényben a föld ne száradjon ki, a túlöntözés ugyanis gyökérrothadást okozhat. A leandert és a citromfát +5-+8 oC levegőhőmérsékleten teleltessük, napfényes helyen gyakrabban, viszonylag sötét helyen ritkábban öntözzük.

A téli fényszegény időszak elsősorban a virágzó szobanövényeket viseli meg - pl. fokföldi ibolya, ciklámen -, illetve a tarkalombú levéldísznövényeket - pl. fikusz, könnyező pálma. Ezeket a dísznövényeket a kevésbé fűtött, +15 oC-nál hűvösebb, ellenben minél napfényesebb északi vagy déli helyiségben tartsuk. A páraigényes növények - páfrány, orchidea - jól viselik a téli időszakot az ablakkal rendelkező fürdőszobában vagy a konyhában.

Kifejezetten jól tűrik a szárazságot és a meleg, fényszegény körülményeket a filodendron, valamint a különböző pozsgáslevelű növények. A broméliafélék is jól megélnek a túlfűtött lakásban, ha levéltölcsérüket rendszeresen feltöltjük vízzel.

A mesterséges párásítás nemcsak a szobanövényeknek, de nekünk, embereknek is jót tesz. Ezt szolgálhatja speciális párologtató készülék, de egy a fűtőtestre helyezett vízzel teli edény is megteszi. A növények tárolóedényei alá helyezzünk a szokásosnál nagyobb alátétet, és naponta töltsük fel vízzel. A növény így igénye szerint veheti fel a nedvességet, ugyanakkor környezetében is páradúsabbá teszi a levegőt.

M. B.