Károkozás esetén perelhetők a biztosítással nem rendelkező gépkocsivezetők

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Április elsejétől kell-e közlekedésrendészeti bírságtól tartaniuk azon gépkocsivezetőknek, akik nem rendelkeznek ún. kötelező gépjárműfelelősség-biztosítással? - érdeklődtek az ügyben érintett olvasóink szerkesztőségünkben.

Mint ismertes, egy 2005. január 1-jétől érvényes jogszabály biztosítani kívánja a közlekedési balesetetek kárvallottjainak vagyoni és egyéb kárát. Korábban az illetékes hatóságok kilátásba helyezték, hogy 2005. április 1-jétől megbüntetik azokat a gépkocsi-tulajdonosokat, akik nem rendelkeznek érvényes biztosítással közlekedési eszközükre. Mára kiderült: továbbra sincs szabály arra vonatkozóan, miként kell felelősségre vonni a kötelező biztosítással nem rendelkező gépkocsi-tulajdonosokat.

Április elsejét követően egyes gépkocsivezetők jelezték: mivel hiányzott a biztosítást igazoló kötvényük, a közlekedés-rendészet őrei megbírságolták őket.

A kérdésben Ihor Sztefanectől, a megyei közlekedésrendészet szóvivőjétől kértünk tájékoztatást. "Bírságolni egyelőre nem bírságolnak a közlekedési rendőrök, a megyei közlekedésrendészet ugyanis mindmáig nem kapott instrukciót arra vonatkozóan, hogy meg kell-e büntetni, és ha igen, milyen mértékben a kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező gépkocsi-tulajdonosokat. Ez nem jelenti azt, hogy az elkövetkezőkben ne kaphatnánk ilyen eljárási szabályzatot. Egyelőre úgy tudjuk, hogy a készülő előírás szerint, amennyiben valaki gépkocsijával baleset következtében másnak kárt okoz és nincs kötelező felelősségbiztosítása - melynek folytán a biztosító térítené az okozott kárt -, úgy a közlekedésrendészet munkatársainak ezt jegyzőkönyvezniük kell, majd bíróságra adni a balesetokozót" - mondta el lapunk kérésére a megyei közlekedésrendészet szóvivője.

-nagy-