A KMKSZ mellett továbbra is lapalapító maradt a megyei tanács

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

Múlt pénteken zajlott a IV. összehívású megyei tanács 19. ülésszaka, melyen közel harminc napirendi pontot vitattak meg képviselők. Az ülésszak ezzel nem ért véget, a testület november 17-én tovább folytatja munkáját.

Az ülésen a 85 megválasztott megyei képviselőből 69 volt jelen. A testület köszöntötte Oleg Havasit, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnökét. Mikola Andrusz megyei tanácsi elnök ismertette a frissen kinevezett közigazgatási vezetők neveit.

Mint elhangzott, a nemzeti kisebbségi és vallásügyi főosztályt a jövőben Jevcsák Judit vezeti. Jevhen Zsupan képviselő tájékoztatta a testületet, hogy a napokban Munkácson megalakult a Kárpátaljai Ruszinok Népi Tanácsa. A képviselő ismertette a Tanács által elfogadott manifesztumot, melyben egyebek mellett azt kérik, hogy az állam ismerje el a ruszinságot nemzeti kisebbségként, valamint biztosítsa számára az ezzel járó jogokat, oktatási lehetőségeket.

Petro Lazar, a közigazgatási hivatal pénzügyi főosztályának vezetője beszámolt a folyó év II. negyedévére szóló költségvetés végrehajtásáról. Mint elmondta, az adott időszakra jellemző kisebb költségvetési hiányosságok oka, hogy a 2004-es év IV. negyedévében a megye nem kapta meg az előirányzott állami dotációt (több mint 7 millió hrivnyát). A testület elfogadta a pénzügyi főosztály költségvetési módosításait, valamint a megye kulturális és művészeti fejlesztési tervének előterjesztett módosításait, továbbá támogatta egy fúvószenekar és egy szimfonikus zenekar létrehozását a megyei filharmónia bázisán.

A továbbiakban még számos költségvetési és gazdasági kérdésben döntött a testület. Nem került napirendre, így a testület nem tárgyalta lapalapítói részesedésének felmondását a Kárpáti Igaz Szó c. megyei lapban. A megyei tanács így továbbra is lapalapító marad a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mellett. A képviselők ugyanakkor visszavonták azt a 2003-ban kelt határozatot, melyben Kőszeghy Elemért nevezték ki a lap főszerkesztőjévé. A testület támogatta Brenzovics László képviselői beadványát, melyben szorgalmazza, hogy a megye főügyésze járjon közben a Kárpáti Igaz Szó új szerkesztőségének az ügyészséghez intézett beadványa ügyében. A lap újonnan kinevezett főszerkesztője két hónappal ezelőtt tett hivatalos feljelentést, miután a lap korábbi munkatársai a szerkesztőség tulajdonát képező tárgyakat és felszerelést - bélyegzőt, 2 gépkocsit, egyéb technikai felszerelést -vittek el, melyeket azóta is használnak. Az ügyben mindeddig nem történt érdemi előrelépés a hatóság részéről.

Mikola Andrusz bejelentette, hogy Centrum néven új képviselői csoport alakult a megyei tanácson belül. Néhány képviselő ugyanakkor jelezte: kilép a Batykivscsina frakcióból és független képviselőként vesz részt a testület munkájában.

P. Zs.