Fülig Jimmy is megirigyelte volna

Rejtő-napok a Rákóczi-főiskolán

2005. november 25., 09:00 , 254. szám

Háromnapos rendezvénysorozattal méltatták Rejtő Jenő születésének 100. évfordulóját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A Rákóczi-főiskola filológiai tanszéke és hallgatói önkormányzata által szervezett program igen jó hangulatú felolvasóesttel vette kezdetét múlt kedden a kollégium filmklubjában, ahol előbb dr. Beregszászi Anikó főiskolai tanár, a rendezvénysorozat főszervezője vázolta röviden az író életpályáját, majd tanárok és diákok olvashattak fel részleteket kedvenc Rejtő-regényeikből.

"A rendezők nem titkolt célja, hogy miközben szórakoztató programokat kínálnak a diákoknak, jobban megismertessék velük Rejtő Jenőt, aki a magyar irodalomnak igencsak felemásan kezelt alakja. Annak ellenére, hogy a statisztika szerint generációk óta az egyik legolvasottabb magyar író Jókai Mór mellett, nemigen foglalkoznak vele se az irodalomtörténetek, se a lexikonok, se a tankönyvek. Így, bár sokan olvassuk, igen keveset tudunk róla, sokkal több legenda ismert vele kapcsolatban, mint valóságos tény" – mondta dr. Beregszászi Anikó, aki azt is nagyon fontosnak tartja manapság, hogy minden alkalmat felhasználjunk az olvasási kedv további ösztönzésére. Tekintettel arra, hogy Kárpátalján a magyar nyelvű könyvek alig hozzáférhetőek, és nem mellesleg igen drágák is, ezekben a napokban Rejtő Jenő számos nehezen megszerezhető könyve olvasható volt a főiskola számítógépes hálózatán, azaz hozzáférhetővé váltak mindenki számára, aki érdeklődött az író iránt, "felkészülten" akart részt venni a Rejtő-napok rendezvényein.

A kollégiumi felolvasást zsíroskenyeres-boros est követte a Fehér Kő étteremben Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan címmel, ahol a rejtői kocsmahangulatot, s az író regényvilágának tipikus figuráit igyekeztek megidézni kötetlen szórakozás keretében.

A második napon kreatív irodalmi-műveltségi vetélkedőre került sor a főiskola dísztermében, természetesen ugyancsak Rejtő szellemében. A Lopakodó halottkémek, Mi újság Wagner úr?, Láncfűrészes Teletabik, A Jenő és A bagázs elnevezésű csapatok, amelyekben a diákok mellett egy-egy tanár is benevezhetett, mindenekelőtt a rejtői regényvilág ismeretében versenghettek, de írhattak levelet Fülig Jimmy stílusában, alkothattak alkalmi kompozíciót a kezük ügyébe kerülő tárgyakból, vidám jeleneteket adhattak elő az író műveiből stb.; s tették mindezt rengeteg humorral fűszerezve. A fordulatos, kiváló hangulatú vetélkedésben végül a Mi újság Wagner úr? elnevezésű alkalmi társulás végzett az első helyen, akiknek teljesítményét egy üveg rummal, illetve a Rejtő-könyvekből jól ismert Potrien légiós őrmester válogatott szidalmaival jutalmazták.

Csütörtökön került sor az alkalomra kiírt irodalmi pályázat eredményhirdetésére. A szervezők szándéka szerint maga a pályázat, a nyilvános eredményhirdetés, elismerés célja nem valamiféle rangsor kialakítása volt a jelentkezők között, hanem hogy ezzel is írásra biztassák-késztessék a főiskolásokat, majd megismerhessék egymás szellemi termékét. A diákok humoros írásaiból a főiskola Rákóczi-termében tartottak felolvasást, majd Bak Ferenc, Ráti Szilvia, Mádi Gabriella és Pap Éva pályamunkáit oklevéllel ismerték el. A díjazottak átvehették a főiskola könyvcsomagjait, a hallgatói önkormányzat jóvoltából pedig pénzjutalomban is részesültek.

Végül a rendezvénysorozat záróeseményeként a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház kamaratermében fellépett a főiskolai színjátszó kör. A Kacsur András színművész istápolta igen lelkes műkedvelő társulat Rejtő Jenő egyik legismertebb kabaréjelenetét, a Herkules bon-bont adta elő szép sikerrel.

bkv