Egy kárpátaljai magyar vállalkozás önálló utakon

Tavasszal piacra lép a Vimark

2006. február 24., 09:00 , 267. szám

A Vimark tiszapéterfalvai cipőfelsőrész-készítő kisvállalat évekig egy nagy külföldi cég bedolgozó varrodájaként működött. Nemrég azonban vezetői úgy döntöttek, hogy részben önállósulnak és saját termékekkel lépnek piacra. Pár hete el is készült az első néhány pár egyedi tervezésű Vimark cipő, ami a hírek szerint - néhány újabb modellel együtt - tavasszal a boltokba is kerül.

- Hogy kerül a cipő az asztalra? - kérdezem Virág László cégvezetőt, akinek dolgozóasztalán, a különböző papírok és íróeszközök mellett mostanság egy pár elegáns férficipő is díszeleg.

- Nem véletlenül. Ez az első cipő, amit egyedi tervezés alapján mi magunk állítottunk elő. A varrodában korábban csak cipőfelsőrész készült, így komoly munkába telt kiépíteni a talpkészítő üzemrészt: beszerezni és beüzemelni a szükséges gépeket, majd megtanulni, miként lehet minőségi munkát végezni rajtuk. Büszke vagyok a munkatársaimra, akik láttak fantáziát az önálló cipőgyártásban és megvalósították a terveinket.

- Miért látták szükségét a profilváltásnak?

- Nem váltottunk teljesen. Korábban a világmárkát gyártó Salamander cég bonyhádi (Magyarország) leányvállalatának bedolgozói voltunk, jelenleg pedig a Josef Seibel cégnek dolgozunk, ebből tartjuk fenn az üzemet és nyújtunk biztos keresetet a közel száz dolgozónknak. Ugyanakkor láttuk, hogy bedolgozóként komolyabb profitra nem számíthatunk, az innováció, a piaccal való lépéstartás pedig pénzbe kerül. A bonyhádi kollégákkal megmaradt a jó kapcsolat, s miután felvetődött az önálló gyártás ötlete, rögvest felajánlották segítségüket.

- Kiknek és milyen fazonú cipőket gyártanak majd?

- Első nekifutásra egy klasszikus fazonú férfi öltönycipőt készítettünk, amire meglátásom szerint, az aktuális divattól függetlenül mindig van kereslet. A továbbiakban női tavaszi cipő és gyermekcipő gyártásában gondolkodunk. A tervek elkészültek, hamarosan elkezdjük a modellezést, majd a gyártást. A tavaszi szezonban maximum néhány száz pár cipő legyártását tűztük ki célul. Hogy a következő télen valóban "kiléphessünk" a piacra, komolyabb mennyiségre lesz szükség. Egyelőre Tiszaújlakon, Nagyszőlősön és Ungváron kerülnek boltokba a Vimark cipők, hosszú távon azonban szeretnénk a külföldi, nyugati piacra is kijutni.

- Menyire volt "nagy falat" a késztermékgyártás kiépítése?

- A beruházás javarészt saját tőkéből valósult meg, az utolsó lépésekhez azonban banki kölcsönt is igényeltünk. Az üzleti élet evidenciája, hogy ha nincs kockázat, nincs üzlet...

- Jelenleg mi készül a varrógépsorokon?

- Hamarosan befejeződik a Seibel cég idei nyári kollekciójának gyártása, majd következnek a jövő téli modellek: férfi, női és gyereklábbeli. Nagyon fontos, hogy folyamatosan legyen megrendelés, mivel a munkaerőt csak így lehet megtartani. A késztermékgyártás előnye, hogy kivédi a függőségi viszonyt a megrendelőkkel szemben. Ugyanakkor nagy felelősség is, mivel a vásárlókat csak a garantált minőséggel lehet megnyerni, megtartani. Célunk, hogy a Salamander-hagyományok megtartásával gyártsunk cipőt, mégpedig megfizethető áron.

P. Zs.