A strasbourgi bíróság előtt a 2002-es választási csalások ügye

2006. március 10., 09:00 , 269. szám

Az Európai Emberjogi Bíróság (Strasbourg) a napokban levélben értesítette Kovács Miklóst, hogy napirendre tűzi a 2002-es ukrajnai parlamenti választásokkal kapcsolatos beadványát. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke 2002-ben fordult a strasbourgi taláros testülethez, miután Ukrajna Legfelsőbb Bírósága elutasította jogorvoslati kérelmét a 72-es választókörzetben végbement csalássorozat kapcsán.

A kárpátaljai magyar választópolgárok jól emlékezhetnek arra, hogy 2002-ben a március 31-i parlamenti és helyhatósági választásokat követően a 72. választókörzetben a kerületi választási bizottság (Beregszász) megsemmisítette a parlamenti választás eredményeit a mezővári, dédai, kaszonyi és csapi 14. számú parlamenti szavazókörzetben. Ezt megelőzően a hivatalos összesítések még egyértelműen Kovács Miklós előnyét mutatták Gajdos Istvánnal szemben az egyetlen magyar többségű választókörzetben. Érdekes módon mind a négy érintett szavazókörzetben a KMKSZ elnökének meggyőző fölényét hozta a voksolás, így az eredmények érvénytelenítése által Gajdos István került szavazati előnybe.

Az esetet követően Kovács Miklós tiltakozást jelentett be a Központi Választási Bizottságnál (CVK, Kijev). Április 5-én a központi bizottság semmisnek nyilvánította a kerületi bizottság határozatát, mellyel négy magyar körzetben érvénytelenítették a parlamenti voksolás eredményét. A 72-es kerület választási bizottsága néhány nap múlva ismételten az érvénytelenítés mellett döntött. A CVK ezt annak ellenére jóváhagyta, hogy újabb, a szabálytalanságot igazoló motívumok nem kerültek elő.

Kovács Miklós újabb panaszát a CVK elutasította. A KMKSZ ez alapján fordult bírósághoz. Ukrajna Legfelsőbb Bírósága hosszú huzavona után döntött úgy: érvényben hagyja a központi és a kerületi választási bizottság döntését. (Erre már azután került sor, hogy Magyarországon az MSZP és az SZDSZ nyert a választásokon – a szerk.)

Az illetékesek azt sem vették figyelembe, hogy a 72. körzet választási bizottságának elnöke és titkára nem volt pártatlan a választásokon: a sajtóban megjelent fizetett politikai hirdetésben nevükkel/aláírásukkal támogatták az egyik képviselőjelöltet. "Meggyőződésünk, hogy hitük és lelkiismeretük szerint, a jövő érdekében, szülőföldünk felemelkedése reményében szavaznak vasárnap mindazok, akik Gajdos Istvánt tisztelik meg bizalmukkal" – korteskedett Gajdos mellett "Dovbaka Olga jogász, Beregszász, Orbán Sándor jogász, Beregszász" (forrás: Kárpáti Igaz Szó, 2002. március 28., 47. lapszám, 5. oldal).

A történet hosszú és bonyolult, de még nincs vége. Kovács Miklós 2002-ben nem adta fel, és igaza tudatában az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult jogorvoslatért.

"A bírói testület jelezte: rövidesen tárgyalásra kerül Kovács Miklós beadványa. Reméljük, az igazság győzedelmeskedni fog" – nyilatkozta lapunknak Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke.

Berki Erzsébet a mezővári választási bizottság tagja volt 2002-ben. "A választások idején semmilyen szabálysértés nem történt Mezőváriban. A szavazatszámláláskor minden szám stimmelt, egyetlen szavazólap sem hiányzott, eggyel se volt több, mint amennyit kiadtunk a szavazóknak. Fennhangon számoltuk a leadott voksokat, helyben mindenki úgy tartotta: semmilyen szabálytalanság nem történt. Mai napig őrzöm a választások tisztaságát tanúsító, a megfigyelők által aláírt jegyzőkönyvet. Megdöbbenéssel és felháborodással fogadtuk az érvénytelenítés hírét. Az emberek leginkább azt nem értették, miért csak a parlamenti szavazás eredményét semmisítik meg, ha bármi szabálytalanságra fény derült" – nyilatkozta lapunknak.

Pap Gábor a mezővári választási bizottság alelnöke volt 2002-ben:"Kovács Miklós több mint 700 szavazatot kapott a faluban. Szabálysértést senki sem jelentett. Aztán mégis megsemmisítették az eredményt, de még a bíróság is kiállt a csalók mellett. Tanúként magam is ott ültem a legfelsőbb bíróság folyosóján, amikor tárgyalták Kovács Miklós beadványát. Még csak meg sem hallgattak. Senki sem az igazságra volt ott kíváncsi."

Bauer László Mezőkaszony, Kovács Miklós parlamenti képviselőjelölt megfigyelője:"A mai napig emlegetik a kaszonyi KMKSZ-tagok, hogy elcsalták a 2002-es választásokat a faluban. Nem is könnyű helyi választási bizottságot alakítani, az emberek nem akarnak részt venni olyan voksoláson, aminek az eredményét egy tollvonással meg lehet semmisíteni. 2002-ben azt állították, hogy a választás napján, tíz perccel zárás előtt valaki beszaladt a választóhelyiségbe és szavazólapokat dobott az urnába. Ilyen nem volt. Ezt igazolja, hogy a szavazólapok számlálásakor nem került elő "fölösleges" szavazólap. Örülök neki, hogy Strasbourgig jutott az ügy. Remélem, ott győz az igazság."

Juhász Katalin megfigyelő volt Beregdédában a 2002-es választásokon: ,,Dédában nem történt csalás. Ezt maga Szabó György, a helyi választási bizottság elnöke is kijelentette a 2002-es dédai falunapon. Akik jelen voltunk a szavazásnál, tudjuk, hogy több forgatókönyv is volt arra az esetre, ha Kovács Miklós kapja a több szavazatot. Dédában név szerint ismerik azt a három embert, akik aláírták a "bedobálást" jelentő panaszlapot. Azt is tudják, hogy ilyesmi nem történt. A faluban a mai napig fájlalják, hogy ilyesmi megtörténhetett."

Molnár Imre, Beregdéda:"Én éppen akkor voltam szavazni, amikor állítólag valaki szavazólapokat dobált az urnába. Ilyesmi nem történt. Ezt rajtam kívül legalább hatvan ember tanúsíthatja. Az eredmény megsemmisítésével közel ezer embert fosztottak meg a politikai véleménynyilvánítástól. De nem ez a legfájóbb. Szerintem 2002 tavaszán nem csak Déda, de a kárpátaljai magyarság is sokat vesztett. Nem az eredmény miatt. Hanem azon okból, akadt néhány magyar ember, akik nevüket adták a csaláshoz. Ezt tartom a legnagyobb veszteségnek."

Popovics Zsuzsanna