A magyar királyi hadsereg veteránjait is elismerné az ungvári hatalom

Sufrics kinevezésén vitatkoztak a megyei tanácsban

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

Az előző tanácsülés két fennmaradt napirendi pontjának lezárásával kezdődött a megyei tanács legutóbbi ülése. Ezek közül a magyar hadsereg katonáinak erkölcsi rehabilitációjáról szóló nyilatkozat érinti a kárpátaljai magyarokat. A szöveg lényege, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács a második világháború veteránjának tekinti a királyi honvédség soraiban harcoló katonákat, akiket - és itt a nyilatkozat szépséghibája - "kényszerrel soroztak be". Mintha bizony a Vörös Hadseregbe önként vonult volna be mindenki. A "kényszersorozás" kitétel volt a kompromisszum, ami miatt a nyilatkozat, amelyben a központi hatalmat is felkérik, hogy hozza létre a "második világháború résztvevője" kategóriát, simán átment.

Az új tanácsülés napirendi vitájának keretében került sor egy politikai csörtére a miukrajnánkosok és a Régiók között. Ivan Baloga, a Mi Ukrajnánk frakcióvezetője sérelmezte, hogy Olekszandr Ledida, a régiósok kárpátaljai parlamenti képviselője megszavazta Sufrics vezető miniszterré történő kinevezését. Emiatt kilátásba helyezte a kárpátaljai "kormánykoalíció" átalakítását, értve ez alatt a régiósok kiszorítását. Ez utóbbiak értetlenségüket fejezték ki, mi köze a kárpátaljai tanácsnak a kijevi szavazásokhoz.

Jogilag kétségtelenül igazuk is van. Sufrics kinevezése azonban Viktor Baloga előző helyére, ahonnan majd hivatalból felügyeli a kormány részéről Kárpátalját, kétségtelenül politikai támadásként értékelhető, amit Janukovics intézett Juscsenko titkárságának vezetője ellen. Ez lehet az oka annak, hogy a kárpátaljai nasaukrajinások nekitámadtak az ügyben egyébként vétlen helyi régiósoknak.

Az érdemi döntések meghozatala már gyors tempóban zajlott, de nem érdektelenül. Néhány privatizációs ügyben nem ment át a vezetés előterjesztése, ami a meglévő tényleges koalíciós feszültségek megjelenése. Olyan kérdésekben , mint például a szlatinai sóbányák ügyében megfogalmazott kérőlevél, már teljesnek mutatkozott az egyetértés.

Sz. K. M.