Drágul-e az orvosság?

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

Alaposan megtréfál minket mostanában az időjárás: egyik nap még ősz van (vagy tavasz?), másnap már tél. Sok a csapadék, általában nedves a levegő, ami kedvez a különböző kórokozók szaporodásának, s ezzel a betegségek terjedésének. Egyre többen látogatják a patikákat...

Mint Popovics Péter gyógyszerész elmondta: az idei "felfordult" időjárás következtében jóval többen betegedtek meg, amit jelez a gyógyszert vásárlók magas száma. Legtöbben gyulladásra, hűlésre, lázra, köhögésre és torokfájásra kérnek patikaszert. Magas az ilyen időjárás kiváltotta krónikus betegségekben - asztma, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri, ízületi problémák stb. - szenvedők száma is.

Legjobban a lázcsillapítók (pl. Paracetamol, Aszpirin, torokfertőtlenítők stb.) fogynak különböző változatokban (tabletta, kúp, szirup, forró ital stb.). Ezen változatok mindig a beteg életkorától, igényeitől és a betegség súlyosságától függnek. Pl. egy gyerek könnyebben beveszi az édesített szirupot, mint a tablettát. Ukrán, indiai, német és más külföldi készítmények egyaránt kaphatók. Az Ukrajnában gyártott gyógyszerek olcsóbbak a nyugati készítményeknél. Az indiai készítmények ára a kettő között mozog. Az egyik legolcsóbb lázcsillapító a Paracetamol - ebből 12 szem - 85 kopijka, egy Aszpirin 30-35 kopijka.

A leggyakrabban vásárolt gyógyszerek között vannak az antibiotikumok is, melyek tabletta, szirup stb. változatban egyaránt kaphatók. Áruk változó. A legolcsóbbak a belföldi készítmények, áruk 1,05-1,20-1,50 hr. A külföldi antibiotikumok ára magasabb: míg például egy doboz Ukrajnában gyártott, 20 tablettát tartalmazó Doxaciklin 1,2 hr, ugyanennek a gyógyszernek külföldi változata jóval drágább, 10-20 hr. Ugyanúgy pl. a Ciprofloxacin: ukrajnai változata - mely egy dobozban 10 szemet tartalmaz - 5,5 hr, a külföldi viszont 10-20 hr. Az árkülönbség abból fakad, hogy a külföldiben jóval nagyobb az adalékanyagok aránya, de a fő hatóanyagok ugyanazok.

Vitaminokat, nyomelemeket nagyon fontos ilyentájt szedni, ezzel erősítjük szervezetünket. Egy egyszerű csomag C-vitamint már 1-2 hrivnyáért is meg lehet vásárolni. Az ukrajnai készítmények között vannak nagyon jó komplex vitaminok, melyek semmivel nem múlják alul a külföldieket. Ezek 6-22 fajtájú vitamint tartalmaznak. A komplex vitaminkészítmények közül a legolcsóbbak ára 4-10 hr között mozog, de vannak jóval drágábbak is. Pl. egy doboz Svájcban készített, 30 tablettát tartalmazó, világmárkának számító Supradin multivitamin 33 hr-ba kerül. Kaphatók magyar, szlovén, indiai, amerikai készítmények. Viszont a különböző vitaminok vásárlásánál figyelembe kell venni a beteg állapotát, életkorát is.

A következőkben arról érdeklődtünk, lesz-e gyógyszerár-emelkedés. Popovics Péter ennek kapcsán elmondta: lehetséges, hogy külföldi gyógyszerek ára emelkedni fog - ez szerinte maximum 1-2 hrivnya lehet - de véleménye szerint nagyjából ugyanazok az árak maradnak, mint most. Mindez attól is függ, milyen kereskedelmi politikát folytat a jövőben az ukrán állam, milyenek lesznek a vámtarifák. A belföldi gyógyszereknél eddig nem volt áremelkedés, sőt valamelyik még olcsóbb is lett néhány kopijkával. Sok múlik azon, hogy az adott gyógyszertár hogyan tudja beszerezni a termékeit, melyik gyógyszergyártól tud előnyösebben rendelni.

Az utóbbi időben elég sokat foglalkozott a média a magyarországi gyógyszerhelyzettel. Az egyik alapvető kérdés az volt, kaphatók lesznek-e továbbra is az ingyengyógyszerek. Mint Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: több mint egy tucat betegségcsoport - pl. veseelégtelenség, vérzékenység, AIDS - kezelésére szolgáló gyógyszer a továbbiakban is ingyenes marad, eltérően több más, eddig az egészségügy által 100 százalékosan támogatott gyógyszertől, melyekért ezúttal már 300 forintos, ún. dobozdíjat kell fizetni. Az ingyengyógyszerek azonban nem patikákban kapható készítmények, hanem a betegek számára külön megrendelt gyógyszerek.

Popovics Pétert ennek kapcsán is megkérdeztük, természetesen kárpátaljai vonatkozásban. Mint elmondta: a magánpatikákban ingyengyógyszerek nem kaphatók, ugyanakkor az államiakban igen. Ezek a beteg számára különböző kategóriáktól függően vagy teljesen ingyenesen, vagy kedvezményesen kaphatók. Ingyenesen kaphatnak gyógyszert pl. a csernobili atomkatasztrófa károsultjai, a háborúk veteránjai, s 50 százalékos kedvezménnyel pl. a gyerekek 6 éves korig.

F. Zs.