Beregszász: Lenin után a talapzat is eltűnik

2007. március 30., 10:00 , 324. szám

A városi tanács határozata értelmében Vlagyimir Lenin szobra után mintegy másfél évtizeddel az emlékmű talapzatát is elbontják Beregszászban.

A városközpontban árván álló szobortalapzatot még a kilencvenes években megpróbálták szökőkúttá varázsolni, de igen szerény sikerrel. A teret elcsúfító monstrum bontását most a Kossuth tér folyamatban lévő rendezése indokolta. Az erőgépekkel, emelőkkel és feszítővasakkal felvonuló munkások jó két napig birkóztak az építménnyel, mire annak minden elemét sikerült leszerelniük. A központi gránitoszlop súlya meghaladta az egy tonnát, némelyik gránitlap vastagsága pedig a negyven centimétert is elérte.

Mint Galajda József, a bontási feladattal megbízott kommunális vízszolgáltató és csatornázási vállalat vezetője elmondta, a talapzat elemeit ideiglenesen a városi laktanya használaton kívüli udvarán helyezik el. A kinyert fekete gránitot felértékeltetik, s a tervek szerint a környék sírkőkészítőinek értékesítik. Az eladásból befolyó pénz Beregszász költségvetését gyarapítja.

Mint megtudtuk, a leszerelt Lenin-szobrot annak idején Ungvárra szállították. A legenda szerint a kommunista párt városi vezetői később szerették volna visszaszerezni az emlékművet, hogy színesfémként értékesíthessék azt, kiderült azonban, hogy a szobor anyaga nem bronz, hanem egy annál olcsóbb ötvözet, tehát a birodalom végnapjaiban még Lenint is becsapták...

szcs