Salánki Kuruc Hétvége

2007. július 6., 10:00 , 338. szám
Salánki és magyarországi hagyományőrzők

Július első napján a hagyományőrzéséről híres ugocsai településen Salánki Kuruc Hétvége címmel került sor a falunapi rendezvényekre. A programsorozatot hármas céllal szervezték meg: a település Rákóczi-hagyományainak ápolása, az ónodi országgyűlés 300., valamint Salánk fennállásának 675. évfordulója alkalmából.

Az ünnepség a település központjában álló Rákóczi-emlékparkban vette kezdetét, ahol Ádám Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) előadója köszöntötte a vendégeket, köztük Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, megyei tanácsi képviselőt, Milován Sándort, a KMKSZ alelnökét, megyei tanácsi képviselőt, Barta Józsefet, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnökét, Orosz Ildikót, a KMPSZ és a KMF elnökét, Milován Jolánt, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnökét, Józan Lajos huszti református lelkipásztort, az Egymásért Alapítvány képviselőit, a KMF tanárait, valamint a Rákóczi-kopjafa előtt felsorakozott és az ünnepség színvonalát emelő, Bükkaranyos székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület, illetve a Salánki Hagyományőrzők huszáregyenruhába öltözött tagjait.

Daróczi György, Salánk polgármestere beszédében az emlékpark 2003-as alapítására emlékezett, majd a Kuruc Hétvége megrendezése kapcsán elmondta: a jövőben szeretnék, ha ez olyan hagyománnyá válna, mely tovább növeli Salánk jó hírét. Milován Sándor beszédében az emlékezés fontosságát emelte ki. A szónok kitért a Rákóczi-szabadságharc jelszavára ("Istennel a hazáért és a szabadságért"), tanulságos példával illusztrálva, hogyan akarta a kommunista éra a történelemből kitörölni az Isten szót. A KMKSZ alelnöke e jelmondat kapcsán szólt még arról, mennyire szorosan kötődnek egymáshoz a szavak: Isten, haza, szabadság. Rákóczi kurucai tudták ezt, ezért szálltak e jelszavak alatt harcba.

Kész Barnabás, a Salánki Mikes Kelemen Középiskola tanára, a helyi hagyományőrzők vezetője beszélt a rendezvény szervezésének koncepciójáról. Ennek előzménye az volt, hogy Salánk képviselői elhatározták: a település falunapjának legyen egyéni, csak rá jellemző színezete. A település legfőbb különlegessége gazdag történelmében rejlik, különösen Rákóczi- és Mikes-emlékekben gazdag Salánk. Így kapta az ünnepség a Salánki Kuruc Hétvége nevet, melynek programját a jövőben szeretnék bővíteni, akár többnaposra is.

A helyi középiskola tanulóinak verses-énekes műsorát követően az ünneplők a polgármesteri hivatalba vonultak, ahol Kész Margit főiskolai előadó, néprajzkutató és Kalanics Éva, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum történelemtanára szervezésében néprajzi kiállítást tekinthettek meg, majd Rákóczi és kora kapcsán tudományos konferenciára került sor a témával foglalkozó neves kárpátaljai szakemberek részvételével. A téglagyári tónál eközben felavatták Pólin Elek helyi fafaragó munkáját, az Öreg horgász nevű szobrot, melyet Barta József és a tavat bérlő vállalkozó leplezett le. Közben a futballpályán kezdetét vette a falunapi vigalom, melyet Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke nyitott meg, majd felszólalt Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke. A rendezvényen képviseltette magát az anyaországi Taktaharkány és Nagydobos, valamint Salánk testvértelepülése, Milota. A kulturális programban ünnepi műsort adtak a helyi óvodások és iskolások, volt tini szépségverseny, karaokéverseny, jurtabemutató, vidámpark. Fellépett a Bégányi Nyugdíjasklub, valamint Orosz Miklós és zenekara. A sportrajongók közben sportrendezvényeken vehettek részt. Volt futballmérkőzés, ahol a Salánki Középiskola és a Nagyszőlősi Sportiskola, valamint a Taktaharkányi Öregfiúk és a Salánki Öregfiúk csapata mérkőzött meg egymással. Sokan az íjászatban tették próbára ügyességüket. Volt bográcsfőzőverseny, tombolasorsolás értékes ajándékokkal (robogó, színes TV, digitális parabolaantenna, mobiltelefon stb.), rengeteg stand finom ételekkel és italokkal. A színvonalas rendezvényt hajnalig tartó utcabál zárta, ahol a zenét Bilák Öcsi és zenekara szolgáltatta.

F. Zs.