Közeledve az érettségihez...

2008. január 11., 09:00 , 365. szám

Minden egyes nappal közeledik a végzős diákok érettségi vizsgájának ideje. A legtöbb magyar nemzetiségű diák számára talán legnehezebb vizsgának az ukrán nyelv ígérkezik, amely az ukrán oktatási minisztérium rendelkezése szerint kötelező, és teszt formájában kerül lebonyolításra. Itt szembesülnek a diákok az ukrán nyelv oktatásának hiányosságaival a magyar iskolákban. Az ukrán nyelvű érettségire készülve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a főiskola munkatársaival karöltve előkészítő tanfolyamot szervezett, melyre Kárpátaljáról közel 200 végzős diák jelentkezett.

A megnyitóra január 8-án a főiskola Esztergom termében került sor, ahol a tanfolyamra jelentkezett nagyszámú fiatalt dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMF elnöke tájékoztatta. Az elnök asszony részletesen szólt az oktatással kapcsolatos közelmúltbeli eseményekről, döntésekről, köztük Ukrajna volt oktatásügyi minisztere, Nyikolajenko bennünket, kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő, nagy port kavart rendelkezéséről, következményeiről, az ügyben tett lépésekről és eredményeiről. Mint korábban már arról tájékoztattuk a kedves olvasót, a szaktárgyakból a vizsgaközpont írásbeli ígérete szerint biztosítják a magyar nyelvű fordítást. Az ukrán nyelvvizsgával kapcsolatban felvetették azt, hogy a nemzetiségi, így a magyar tannyelvű iskolákban más óraszámban, más tanterv szerint oktatják az ukránt, mint az ukrán tannyelvű iskolákban, így nem egyforma eséllyel vehetnek részt a versenyvizsgákon. A napokban kapta meg a KMKSZ és a KMPSZ az országos vizsgaközpont igazgatójának válaszlevelét az ukrán nyelvvizsgákkal kapcsolatosan, melynek értelmében, mivel az ukrán nyelv kötelező érettségi vizsgatárgynak számít minden oktatási intézményben, azt nem törlik el, de figyelembe véve a felsorolt érveket, olyan témaköröket emelnek be a tesztsorokba, melyek mindegyik tantervben szerepelnek. Melyek lesznek ezek a témakörök, arról nem szól a levél. Csak remélni tudjuk, hogy a regionális központok hamarosan tájékoztatják erről az érdekelteket. Addig is, amíg ez megtörténik, a pedagógusszövetség igyekszik segíteni és felkészíteni a fiatalokat: a főiskola munkatársai vállalták, hogy az Interneten található tavalyi érettségi tesztsorok alapján összeállítanak egy olyan feladatcsoportot, mely a magyar iskolák tanterveiben is szerepel, és szemlélteti az új érettségi tesztben nagy valószínűséggel előforduló feladattípusokat.

A mostani képzés az öt csoportba sorolt diákok számára öt napig tart: keddtől péntekig gyakorlati foglalkozások zajlanak, az ötödik napon, szombaton pedig az itt elsajátítottakat felhasználva a fiatalok az érettségihez hasonló próbatesztet írnak, melyet még aznap ki is javítanak, így a diákok képet kaphatnak tudásszintjükről, az előttük álló feladatok nagyságáról.

Végezetül Orosz Ildikó elmondta: e néhány napos képzés célja nem az, hogy megtanítsák a fiatalokat az ukrán nyelvre, mert azt nem lehet öt nap alatt elsajátítani, hanem hogy megtanítsák nekik a tesztírás technikáját, a kérdések értelmezését, elemzését. A jövőt illetően is fontos dolgok hangzottak el. Ezek közül az egyik, hogy a mostani képzést, ha sikerül támogatókat találni, tavasszal folytatnák, amikor már több információ áll rendelkezésükre az érettségi vizsgákról, és kiterjesztenék azt a többi tárgyra. A másik tervük pedig, hogy regionális szinten - igény szerint - különböző településeken kihelyezett felkészítő kurzusokat indítanának, ami szintén a támogatások függvénye.

A képzésre érkezett diákok közül többet megkérdeztünk arról, mi a véleményük a tanfolyamról. Valamennyien pozitívan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Így például a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban tanuló III. évfolyamos Dánics László, aki többedmagával érkezett ide Karácsfalváról. Terveit illetően megtudtam, hogy több osztálytársához hasonlóan Ungváron szeretne egyetemre felvételizni, addig is azonban ott a kemény érettségi, s az ukrán nyelvtudás hiányosságaiból eredő nehézségek. Éppen ezért tartja nagyon jónak ezt a felkészítést, mely segítheti távlati célja elérésében.

-halász-