Újra divat a bevásárlóturizmus

2008. október 3., 10:00 , 403. szám

Téved, aki azt hiszi, hogy visszatértek a "régi szép idők", és ismét megéri 200 pulóvert hozni Magyarországról vagy 50 esernyőt Lengyelországból. Bevásárolni ma már az EU-tagországokba vagy még messzebbre járnak, akik megengedhetik maguknak vagy ebből élnek.

Az utóbbi időben egyre nő a kereslet a komoly bevásárlásra alkalmas külföldi utak iránt. Az úgynevezett shop-tourok általában rövidek, 3-4 naposak, de akár 1-2 hétre is elutazhatunk, s ezalatt rengeteg üzletet lehet végiglátogatni.

Az ilyen út azért előnyös, mert a szükséges árucikkeket a hazainál lényegesen alacsonyabb áron szerezhetjük be, miközben megismerhetünk egy új országot. A határon túli "shoppingolás" akkor a legoptimálisabb, ha valamely árucikkből meglehetősen nagy mennyiséget szándékozunk vásárolni, például az egész család számára, ajándékba vagy viszonteladásra.

Sok turisztikai cég kínálatában ma már kétféle shop-tour is szerepel. Az egyik típus esetén bizonyos kötelezettségeket is "vásárol" az utazó, a másikban nem. Az első esetben szerződést írnak alá a kiutazóval, melyben az kötelezettséget vállal, hogy egy bizonyos összeg erejéig (általában legalább 1000 euróra) bevásárol az út során, amiért cserébe az utazást viszonylag olcsón megszámítják neki (200-300 euró a repülőút figyelembevételével).

A képlet ebben az esetben egyszerű: az utazási iroda együttműködik a célország termelőivel és kereskedőivel, akik átvállalják a turista útiköltségének egy jelentős részét. Cserébe a turistát elsősorban e kereskedők szalonjaiba viszik el vásárolni. De amennyiben ott nem találnak megfelelő árut a maguk számára, fizetniük kell a szerződésszegésért (megközelítőleg annak az összegnek a felét, amelynek az elvásárlására kötelezettséget vállaltak). Az ilyen típusú utak általában azoknak felelnek meg leginkább, akik saját vállalkozással rendelkeznek, s már elinduláskor tudják, hogy nem térnek vissza áru nélkül. A kötelezettség nélküli shop-tourok ára természetesen borsosabb, általában legalább 600 euró (a repülőút figyelembevételével).

A shop-tourok nagyjából a következőképpen zajlanak: az utazót leszállítják a szállodába, néhány órával később pedig irány a bevásárlóközpontok, ahol egészen estig szabad a vásár. A következő napokban reggelente rövid kirándulások szerepelnek a programban, azután pedig felkereshetik azokat az üzleteket, ahol még nem volt idejük körülnézni.

Következzék néhány jó tanács a főbb úti célok figyelembevételével.

Görögországba például bundáért érdemes utazni. Kasztoriában minden ízléshez és pénztárcához találhatunk megfelelő bundát, a városban a legnagyobbaktól (Avanti, Image, Afrodita Furs, Gliagias Bros stb.) az apró kereskedésekig számos szaküzlet található. A prémdarabokból összevarrt rövid nercbunda ára 300 eurónál kezdődik, a hosszúaké 550-650 eurónál. Az egész nercből varrt rövid bunda ára 550-800 euró, a hosszúaké 1100 eurónál kezdődik. Összehasonlításképpen: az ukrajnai üzletekben a teljes nercprémekből készült hosszú bunda ára legalább 4200 euró.

Indulás előtt érdemes rákérdezni az utazási iroda szakemberénél, hány bundát lehet majd hazahozni, és feltétlenül őrizzék meg a vásárlást igazoló bolti csekket!

A 3 napos út ára (repülőúttal, 3-4 csillagos szállodában való elhelyezéssel) 200 euróba kerül, amennyiben vállalja, hogy legalább 1000 euróra bevásárol. Amennyiben nem vásárolja le az 1000 eurót, 400-500 eurós pótdíjat kell fizetnie.

Olaszországba, ezen belül is mindenekelőtt Milánóba ruháért, lábbeliért és kiegészítőkért utaznak szívesen. Az északolasz városban a világhírű Dolce & Gabbana, Versace, Gucci, Prada, Valentino, Armani, Moschino, MaxMara stb. márkaszaküzletei egyaránt megtalálhatók. A korábbi idények kollekcióiból akár 50-70 százalékos árengedménnyel is vásárolhatunk. Arról nem is szólva, hogy a kevésbé népszerű márkák termékei is kiváló minőségűek, miközben az áruk lényegesen közelebb áll pénztárcánk lehetőségeihez. Egy női ruhát 50 euróért, bőrcsizmát 40-60 euróért, kasmír szvettert 80 euróért, bőrdzsekit pedig 150 euróért vásárolhatunk az észak-olasz nagyvárosban. A hasonló árucikkekért idehaza legalább 30-50 százalékkal többet kérnek el. Az év bármelyik szakában érdemes Olaszországba utazni, de a legnagyobb engedmények január elejétől március első hetéig vannak érvényben.

A 3-4 napos shop-tourok ára az évszaktól és a szállodától függ. A legolcsóbb variáns (4 csillagos szálloda kétágyas szobájában való elhelyezéssel és reggelivel) 370 dollárt kóstál.

Az Egyesült Arab Emírségekben bármit megvehetünk kedvező áron, leginkább azonban a sárga és fehér aranyból (az "olasz" 750-es próba és az "arab" 950-es próba) készült ékszerek vonzhatják a vásárló szemét. Egy gramm 750-es próbájú arany ára 20-25 dollár (nálunk mintegy 40 USD), egy rubinnal és négy brilliánssal ékesített gyűrű 350 dollár (nálunk 800 USD).

Mindössze 400-500 dollárért szép 2x3 méteres selyemszőnyeget vásárolhatunk. Igaz, jobb, ha nem számítunk arra, hogy ennyi pénzért valódi iráni kézimunkával készült szőnyeget kapunk, annak egyetlen négyzetmétere ugyanis legalább 1000 dollárba kerül. Ne feledjük azonban, hogy keleten nem hogy szabad, de egyenesen kötelező alkudni.

Ha ezt az úti célt választják, vegyék figyelembe, hogy 30 év alatti hajadont férfi rokon kísérő nélkül nem engednek az Emirátusokba. Ne feledjék azt sem, hogy maguk az arabok a városközpontok szaküzleteiben vásárolnak, ahol valódi, jó minőségű európai és amerikai áru kapható. Nem érdemes megkockáztatni a városszéli üzletek és piacok felkeresését, ahol ugyan alacsonyabbak az árak, ám egykettőre kiderülhet, hogy a kínált termékek olcsó hamisítványok.

Az Emirátusokban Dubai a legdrágább, oda egy 4 napos shop-tour repülőúttal és elszállásolással együtt legalább 400 dollárba kerül, míg turistaként ugyanezért legkevesebb 1000 dollárt kérnek el. (Kárpátalja/segodnya.ua)