30 ezer dolláros aranyóra

Egy mester a Topázból

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

Munkácson, a Wallenberg utcában található a Topáz ötvösműhely. Bár külsőre nem tűnik forgalmas helynek, mégis az: ottjártunkkor tíz perc alatt közel ugyanennyi ügyfél fordult meg. A műhely egyik tulajdonosa - és szakembere - a beregrákosi Koroly Jenő.

- Hogyan határozza el valaki, hogy ötvösmester lesz?

- Bizony én nem mindjárt ötvösnek készültem! Gyermekkoromban többféle szakmát szerettem volna elsajátítani, illetve érdekelt az apró tárgyak szerelgetése, a festészet, az építészet és a szakácsmesterség is. Munkácson középfokú szakiskolában tanulmányokat folytattam festészetből, szobrászatból és fémmegmunkálásból. Ami az építészetet illeti: a saját terveim alapján építettem fel a házamat Beregrákoson. A festőszakma pedig első kenyérkereső állásomat jelentette.

Aztán 1986-ban megismertem Lengyel Viktort, aki ötvös volt egy ungvári székhellyel működő munkácsi vegyesvállalatnál, oda hívott dolgozni. Viktor volt a mesterem, tőle tanultam a szakma fortélyait. Nem mindjárt kaptam "aranyos" munkát: másfél éven keresztül bizsuval foglalkoztam, majd amikor már elég jól ment a dolog, "aranyra váltottam" a tapasztalatokat. Sokat tanultam a kollégáktól. Néha Lembergbe és Leningrádba mentünk tanulmányútra. A rendszerváltás jelei, a gazdasági akadozás láttán aztán el kellett gondolkoznunk: hogyan tovább?

- És váltottak...

- Az igazgatónk megvásárolta az államtól a vállalat épületének egy részét, melyet a későbbiekben aztán én két másik társammal kivásároltam tőle. 2005-ben Topáz Műhely néven hivatalos cégként bejegyeztettük magunkat.

Minden volt munkatársammal lehetőség szerint igyekszem tartani a kapcsolatot, tudunk egymásról, összetartunk mi, ötvösök. Meg új ismeretségek is születnek. Egyszer például egy élménydús nyaraláson vettünk részt az Adriai-tenger partján fekvő montenegrói üdülővárosban, Budván. A város antik, történelmi múltú utcáit róttuk a családdal, s ötvösember a mestersége révén hová máshová térhetne be először, mint egy ötvösüzletbe? Ott aztán sikerült eldiskurálni az oroszul nagyszerűen beszélő tulajdonossal, akiről kiderült, hogy szlovákiai állampolgár, Munkácsot nagyon jól ismeri. Egy több generációs ötvösről van szó, akinek már a dédapja is ezzel foglalkozott. Jól elbeszélgettünk, azóta is tartjuk egymással a kapcsolatot.

- Készítenek is ékszert, vagy csak javítják azokat?

- Mielőtt megindult volna az aranyékszerek külföldi behozatala, addig rengeteg tárgyat saját kezűleg készítettünk és árusítottunk. De manapság többnyire már csupán az aranyékszerek javításával foglalkozunk. Ezüsttel nem, mert az egy más technológia.

- Milyen tárgyak kerülnek önökhöz?

- Zömmel kisebb tárgyak kerülnek hozzánk javításra a környéken élőktől: gyűrűk, láncok stb., de volt már olyan kuncsaftunk is, aki 20-30 ezer dolláros aranyórát hozott be javítani. Nem kis büszkeséggel említhetem, hogy kaptunk már munkát a szomszédos országokból és a Közel-Keletről érkezett látogatóktól is. Szívesen jönnek hozzánk, egymásnak ajánlanak bennünket az emberek.

- Milyen technológiával, felszereléssel dolgoznak?

- Vegyük elsőként az arany tisztítását. Először is a tárgyat gázlánggal leégetjük. Mivel eközben az arany kissé megfeketedik, először denaturált szesszel, boroldattal öblítjük le, majd utána kénsavval kezeljük, ami segít a tárgy fehérítésében. Ezt követően borkénes folyadékkal, illetve polírozógéppel tisztogatjuk. Majd a tárgyat mosószert és ammóniát tartalmazó ultrarövid-hullámos rezegtetőbe tesszük bele, ez a megmaradt szennyeződéseket segít eltávolítani. Vannak különböző olvasztóformáink, 1100 fokos hőt termelő gázszipkáink, lapító és húzó eszközeink stb. A felszerelés nagyobb részét külföldről szerezzük be.

- A "sárga fém" a történelemben mindig is vonzotta a rablókat. Volt-e már ilyen kellemetlensége?

- Magát a műhelyünket még nem, a beregrákosi lakásomat viszont a 90-es években két alkalommal is kirabolták! Több kollégám műhelyét azonban már megkárosították. Mindenesetre igyekszünk figyelmet fordítani a helyiség biztonsági rendszerére, hiszen megfigyelhető, hogy a gazdasági válság hatására sajnos egyre több az erőszakos betörés.

- A válság kapcsán: milyen kihívásokkal kell szembenézniük?

- Az arany valutának számít, árfolyama a londoni tőzsdéhez van igazítva, s mivel a válság hatására az árfolyamok emelkedtek, ez sem kivétel. Míg a nyáron egy gramm arany ára 160 hrivnya volt, addig ez most 270-300 hrivnya. Ez kihathat ránk is, de mi sokkal jobban félünk attól, hogy rendellenesen megemelik az adók és a licenc árát, ami már komolyan veszélyeztetheti működésünket.

- Boldog ember?

- Annak tartom magam. Szép családom van, a munkának élek, szeretem ezt csinálni. Nem gazdagszom meg belőle, de tisztességesen eltartom a szeretteimet. Katolikus lévén hiszek Istenben, vallásos légkörben neveljük a kisfiunkat. Nem tudom, hogy követ-e majd a pályámon - mert most feltalálói babérokra tör -, de még csak harmadikos, így lesz ideje mindezt eldönteni. Tehetséges gyerek, szeret rajzolni. Az egyik képe ki van függesztve a műhelyben lévő munkapadom mellett. Ha ránézek, tudom: van értelme a munkámnak, érdemes élnem.

fzs