Gongadze-ügy: vallott-e a gyilkos?

2009. augusztus 7., 10:00 , 447. szám

Olekszij Pukacs rendőrtábornok, akit mintegy két héttel ezelőtt vettek őrizetbe Georgij Gongadze újságíró 2000-ben történt meggyilkolásáért, könnyen tönkreteheti számos politikus karrierjét és gondtalan nyugdíjas éveit azok közül, akiknek a hangja hallható Melnicsenko őrnagy elhíresült magnófelvételein, amelyeket még Leonyid Kucsma államfő dolgozószobájában rögzített az állami őrszolgálat renitens tisztje.

Egyes hírek szerint Pukacs hajlamosnak mutatkozik a nyomozást vezető hatóságokkal való együttműködésre, és máris megnevezte a gyilkosság valamennyi megrendelőjét, mindenkit, aki kiadta az erre vonatkozó utasításokat. Erre utaló jel lehet, hogy a tábornok visszautasította a "jóakarói" által hozzá irányított sztárügyvéd szolgálatait, habár tudható, hogy nincs pénze ügyvédre. Bizonyos források ugyanis arról számolnak be, hogy az évek óta szökésben lévő Pukacs igen hamar pénz nélkül maradt, azok az emberek pedig, akik segítettek elrejtőznie a hallgatása fejében, rövidesen megfeledkeztek róla.

Ugyanakkor nehéz megérteni, mire törekszik a kivénhedt exrendőr, mi ösztönzi a hatóságokkal való együttműködésre. Miután ugyanis bűnössége a gyilkosságban bizonyítottnak tekinthető, bűntársait pedig már el is ítélték, esetében most már csak az a kérdés, hogy a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítéli, avagy "megelégszik" 15 évi szabadságvesztéssel. A legtöbb, amire a tábornok az együttműködéssel számíthat, hogy elkerüli az életfogytiglani büntetést, s kedvező elbírálás alá esik, amikor kijelölik számára a büntetésvégrehajtási intézetet, ahol le kell ülnie az elkövetkező mintegy másfél évtizedet. De még ha sikerül is elérnie, hogy csupán 15 évre ítéljék, s jó magaviselet esetén a büntetési idő háromnegyedének letöltése után szabadlábra helyezik, legkevesebb hetven éves lesz, mire szabadul. Ez pedig, ugye, nem túl kecsegtető kilátás...

Éppen ezért sokan, köztük Gongadze hozzátartozói sem hisznek egyelőre a Pukacs teljes körű együttműködéséről szóló hírekben. Vannak, akik úgy gondolják, ezek a híresztelések inkább csak egyfajta figyelmeztetések mindazoknak, akiknek van félnivalójuk az ügyben, s arra is jók, hogy megtévesszék a közvéleményt.

Tény, hogy Pukacs állítólagos vallomásának tartalma a legkeresettebb információnak számítana manapság kijevi politikai körökben. Az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál értesülései szerint a tábornok által megnevezett személyek között szerepel például Volodimir Litvin, a Legfelsőbb Tanács elnöke is, de hogy konkrétan milyen összefüggésben, az egyelőre nem tudható.

Ezen kívül az is "kiszivárgott", hogy Pukacs állítólag beismerte: Gongadze meggyilkolása nem volt rögtönzés, azaz a véletlen műve, holttestét pedig később maga temette új helyre, miután nem bízott a tettestársaiban.

Akad, aki most attól is tart, hogy bár Pukacs állítólag mindent beismer, az igazság sohasem derül ki, az ezzel kapcsolatos anyagokat még a bírósági tárgyalás előtt megsemmisítik, nem kizárt, hogy magával a vallomástevővel együtt. Tény, hogy ehhez nehéz bármit is hozzátenni: hiába állítják a hatóságok, hogy a foglyot megbízhatóan őrzik, a vallomását rögzítő jegyzőkönyvből pedig több másolatot is készítettek, amelyeket különböző hivatalokban helyeztek letétbe, ebben az országban már túl sok minden megtörtént ahhoz, hogy bármilyen fejleményt kizárhassunk egy ilyen rendkívüli fontosságú ügyben.

(Kárpátalja/pravda.com.ua/korrespondent.net)